Zagreb har ALT en storby kan tilby; spennende historie, arkitektur, kunst, shopping, utallige kafeer og restauranter og alle former for kultur. Alt fra burger festival, til festival for eldre. Jeg er ikke et eneste sekund overrasket over at besøkstallet til Zagreb har gjort et byks oppover.

The Art Pavilion ligger sentralt i Down Town

Byen er lett å manøvre i. Den er delt i Upper Town og Down Town. Det er i Upper Town du finner Old Town (gamlebyen). De sentrale torvet ligger midt i hjerte av byen. Så og si alle de gamle, kule trikkene går forbi her.

 

Bondens marked blir holdt på det store torvet. Der får du ferske og delikate varer. Damen på bilde delte villig vekk smaksprøver

Fra Down Town kan du ta en liten bane opp til Upper Town. En tur på et par minutter. Oppe får du utsikt over store deler av Zagreb. I Old Town finner du et utall av koselige kafeer og restauranter som tilbyr alt fra lokal mat til mat fra andre kulturer. Her kan du velge og vrake.

 

Små kafeer langs hele gaten i Upper Town

 

Her oppe ligger også et annet “must see” og det er St.Markus katedralen. Jeg er ikke spesielt opptatt av kirkebygg, men denne er helt unik. Den imponerende Zagreb Cathedral er også verdt et besøk. Gå inn og sett deg ned på en av benkene og ta inn roen i katedralen. Jeg var der på messe om kvelden og det var en fin og fredelig opplevelse.

 

St. Markus Cathedral

Zagreb Cathedral

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Upper Town ligger det kuleste museet ever; Museum of Broken Relationships. Her kan du lese utallige kjærlighetssorger, ikke bare over brutte forhold, men også over foreldre – barn forholdt osv. Jeg falt helt i staver allerede i starten av besøket av en plate med Terry Jacks som spilte en låt jeg forbandt med en av mine tidlige kjærester som forulykket, så jeg var ganske forstyrret gjennom hele museet, men klarte å le av noen av gjenstandene og historiene også.

En av de morsomste var denne brødristeren hvor vedkommende som var blitt dumpet hadde tatt med seg en ting hun virkelig mente ville svi for idioten som hadde kvittet seg med henne;

 

Ønsker du å gå på et autentisk marked er Dolac markedet stedet. Dette utendørs markedet har eksistert helt tilbake fra 1930 tallet og ligger i grensen mellom Down Town og Upper Town. Her selges det for det meste sesongens frukt og grønnsaker, men også annet nips og souvenirer.

Legg også merke til det imponerende veggmaleriet på en av de gamle huskene i bakenden på markedet.

 

Når det gjelder spisesteder anbefaler jeg Otto&Frank midt i restaurantgaten i Upper Town. Jeg spiste der ved flere anledninger og nøt både mat og drikke. Frokosten var fantastisk med “posjert” egg som var perfekt laget.

 

Når det gjelder overnatting har jeg virkelig en anbefaling som kanskje noen av dere synes høres litt “spenstig” ut, men jeg elsket det stedet; Hostel Swanky. Mange tror at type Hostel kun er for unge mennesker, men der tar du feil. Her var folk i alle aldre, jojo en overvekt av unge, men det var ingen problem i det hele tatt. Bare gøy vil jeg si. Swanky ligger midt i byen, 10 minutters gåtur til byens Torg. Det går trikk rett utenfor døren til alle steder du måtte ønske å besøke.

 

Swanky har et utrolig kult interiør med masse farger. Ikke mange hostel som har eget basseng for sine gjester

Om du ønsker å ta deg en tur på en bar kan du bare trå ut av døren, eller gå inn nabodøren, og vipps så er du på Monkey Garden bar. Her er det levende musikk i helgene og folk fra hele verden. Også de lokale frekventerer dettes stedet. Musikken var ikke til noen sjenanse på rommet mitt, som lå i den nye delen av hostellet.

Zagreb er en by å anbefale både for en storby weekend, eller som en del av en rundreise i Kroatia. Jeg personlig ble helt forelsket i byen som fremstår som en av de kuleste og interessante europeiske byene i Europa for tiden. De fleste som reiser til Kroatia reiser til kysten; Split, Makarska eller Dubrovnik, men Zagreb er absolutt verdt et besøk! Reis før alle andre oppdager denne levende byen!

Ønsker du å lese mer om Zagreb, ta en titt Croatia Full of Life

Fra 1 mai flyr Croatian Airlines direkte fra Oslo. Turen tar 2,5 timer.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.