Odda er fylt av turister for tiden. Noen med store sekker, andre med trillekofferter. De fleste har ett mål i sikte; å gå til Trolltunga. Det spås hele 100 000 turister i løpet av 2017 sesongen. Cirka 2000 turister besøker den populære tungen per dag. Endelig er det liv i Odda. Mine Airbnb gjester blir sjelden mer enn 2 netter, men regionen har så mye mer å by på en Trolltunga. NVIMNorsk Vasskraft og industristadmuseum er et av dem.

Trolltunga. Foto Harald Hognerud

Men de som tror at turisme er et nytt fenomen for Odda og Hardanger, må tro om igjen. Allerede i 1850 starta turistene å komme hit. I 1865 startet dampskipene å sige innover Sørfjorden. Odda hadde 1400 innbyggere, 11 hotell og 12 000 turister! 60 prosent av alle turistene som kom til Norge, valgte Odda og Hardanger som destinasjon. Vi er i ferd med igjen å bli en stor turistdestinasjon. Noe som byr på både gleder og utfordringer selvsagt.

En svært ivrig besøkende til Odda var norgesvennen Keiser Wilhelm. I 23 år vendte keiseren tilbake til Norge i sin keiseryatch «Hohenzollern».

Keiser Wilhelm bodde på det staselige Hardanger Hotel i Odda som dessverre ble revet i 1976

Etter at jeg flyttet tilbake til min barndoms “by” Odda har jeg begynt å orientere meg på hvilke tilbud som finnes i mitt eget nærmiljø. NVIM – Norsk Vasskraft og industristadmuseum er et av de stedene jeg lot meg imponere av. Ikke kan du bare se hele industrihistorien, lokalt og nasjonalt ,men her finnes også ulike utstillinger, filmer og konserter. Stedet er et Nasjonalt kulturminne og her kan du lett tilbringe noen timer og bli klokere.

For tiden har museet en utstilling – “Vegen til Trolltunga”.  Her får du den historiske biten av utviklingen og litt om dagens situasjon. Trolltunga har alltid befunnet seg akkurat der den er i dag. Så og si alle mine Airbnb gjester har sett bilder av den spektakulære formasjonen og ønsker å se den med egne øyne. Det først kjente bildet av Trolltunga ble tatt allerede i 1967 av fotografen Barthold Hagemann på 78 år. Mannen som sitter på tunga er 87 år gammel!

 

I den store renoverte hallen kan du føle industrieventyret på kroppen.

Å komme inn i selve kontrollrommet er jo som å komme inn i en science fiction film

Det er også muligheter for å arrangere selskapeligheter i den restaurerte hallen. Her må det jo være muligheter for oddinger med  industristadhistoriske røtter å feire eksempelvis bryllup!

Noen ganger arrangeres det konserter. Her er Det norske Solistkor som har konsert. En magisk opplevelse ikke minst på grunn av den spektakulære hallen.

 

 

En av attraksjonene før industrialiseringen var fossen Tyssestrengen i Skjeggedal. Den hadde et fritt fall på 314 meter og var Europas høyeste fossefall. Fossen ble lagt i rør og industriens inntog resulterte i Odda og Hardanger ble skadelidende med hensyn til turisme. Etter krigen tok turismen seg opp igjen og er i dag i lovende utvikling for regionen.

Et besøk på museet, enten du skal på Trolltunga eller ikke, vil helt sikkert gi deg ny kunnskap og i tillegg være begivenhetsrikt. En liten butikk/kafe hvor du kan kjøpe lokale produkter finnes også.

Velkommen til Odda og Hardanger! Jeg skal prøve å gi dere litt mer informasjon om hva som finnes av tilbud her inne i fjordene.

Ønsker alle en god SOMMER (hvor blir den av?)

 

Ønsker du å vite mer om museet;

NVIM industristadmuseet

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.