Det er sånn passe tidlig morgen på Zanzibar. Jeg og mine to venninner, Syl fra Belgia og Rebecca fra Canada, skal delta på Safari Blue. Vi sitter utålmodig og venter for å komme oss ut. Helt ut dit hvor båtene ligger. Havet har trukket seg tilbake. Langt tilbake, slik det kan på Zanzibar. Noen ganger må du gå i et kvarter for å få føttene under vann. Navnet på den tradisjonelle båttypen som ligger og venter der ute, er dhow. I dag er det motor på, ofte går den for seil.

It´s early morning in Zanzibar Island. Me and my two friends, Syl from Belgium and Rebecca from Canada, will join the Safari Blue trip today. We impatiently waiting to get out on the sea with a traditional Zanzibarian boat called dhow. Sometimes the dhows use sail, today they use the engine to move forward. The tide is really working in Zanzibar. Sometimes you have to walk for fifteen minutes to get your feet into the water.

 

For de som skal snorkle må det tilpasses snorkel og svømmeføtter. De fleste balanserer seg avgårde ut til den båten de skal være med i. Foran meg går en eldre kvinne med staver. Noen kommer henne til hjelp og får henne opp i en båt før det er for sent. Her kan alle delta. Staver eller manglende balanse er ikke noe hinder. Alle blir ivaretatt.

For those going snorkeling its a must to try the snorkel and flippers. It´s a lane of people trying to keep the balance to reach the dhow. In front of me is an elderly woman with poles. Luckily somebody came to rescue her before it was too late. They let her in a small boat so she can enter the dhow safely. Everyone can participate in this trip. Poles, or lack of balance, is no obstacle. Everybody is included.

Det er rekke på rad med mennesker som skal ombord. Alle fordeles effektivt. I vår båt er det cirka 13 deltagere + mannskap, noe som føles akkurat passe. Vi er fra alle land og steder, og i alle størrelser. Det ungee paret Maria og Sifiso fra Sør Afrika er på bryllupsreise, en voksen kvinne fra USA er sammen med sin nevø og niese, noen er fra Frankrike og så er det oss da.

Everybody has been given the name, and a shipper, of their boat so the loading is going quite effectively. In our boat, there are about 13 participants and the crew, which feels perfect. We are from all over the world, and in all sizes and styles. The young couple Maria and Sifiso from South Africa are on their honeymoon, an adult female from USA is along with her nephew and niece, others are from France and then there’s us; Belgian, Canadian and Norwegian.  

Selskapet Safari Blue ble startet av Eleanor Griplas fra England så langt tilbake som i 1996. I dag finnes det en rekke kopier. Ikke lett å vite hva som er hva, men vi har bestilt hos “orginalen”. De lover mye; båttur med eller uten seil, snorkling , soling og bading på en sandbank, spise hummer og diverse andre delikatesser,  drikke øl eller brus, klatre i et baobab tre, se mangroveskogen og høyst sannsynlig se delfiner. En hel dag på havet høres forlokkende ut.

The company Safari Blue was founded by Eleanor Griplas from England as far back as 1996. Today, there are a number of copy cats. Not easy to know what’s what, but we are joining “the original” Safari Blue. Reading the brochure gives high expectations; a day trip on a dhow, with or without sails.  Snorkeling, sunbathing, swimming on a sandbank, refreshments on board, eating lobster and various other delicacies on one of the small islands, drink beer or soda, climb baobab trees, see mangroves and most likely watching dolphins in their real environment. All the stuff seems really attempting.

 

Alle båtene legger i vei. Jeg er litt skeptisk til at så mange båter skal til samme sted, men her fungerer det knirkefritt. Mens en av båtene ankrer opp på sandbanken, ligger en annen på anker mens de ombord snorkler og så videre. Veldig god logistikk. Jeg føler aldri at vi er for mange eller som en i rekken.  Vår båt starter med snorkling. Både Syl og Rebecca er uti. Jeg holder meg ombord på båten. Snorkling er ikke min greie. Det får holde at jeg snorklet i arktiske farvann et år tilbake. Been there, done that.

The logistic works really smoothly. While one of the dhows anchor on the sandbank, another of the dhows anchor out in the azure blu sea, while the participants snorkeling . I don´t have the feeling of being one of a lot. Our dhow starts with the snorkeling. Both Syl and Rebecca are in the water. I´m not. Snorkeling is not my thing. That’ll do that I snorkeled in Arctic water with the orcas a year back. Been there, done that.

 

Rebecca er fra seg av lykke. Hun har sett en DIGER sjøstjerne i vakre farger, fisker og andre sjødyr. Etter snorkling settes kursen mot den vakre sandbanken. De som ønsker kan snorkle videre, vi andre går i land på sandbanken og koser oss en halvtimes tid.

Rebecca is so happy . She has seen a huge starfish in beautiful colors, fish and other sea creatures. After snorkeling we head towards the beautiful sandbank. Those who wish can snorkel on, the others go ashore on the sandbank enjoying for half an hour.

 

 

De vakre fargene, den myke sanden mot nakne føtter, det litt “kjølige” vannet mot en kokende varm kropp er bare fantastisk. Å være her, på en liten øy, langt der ute i det turkise havet er livgivende. Til og med jeg kommer meg ut i havet.

The beautiful colors, the soft sand on my bare feet, the “cool” water against a boiling body, its just amazing. Being here, on a small island, far out there in the turquoise sea is life-giving.

Fra sandbanken bærer det videre til mangrove skogen. Mangrove er vegetasjon som vokser i salt vann i varme strøk og er veldig viktig for miljøet. De vokser på kanten av stupet og har en “fot” i havet og en på land. Mangrove er blant de aller viktigste vekstene for økosystemet på kloden vår, derfor er det svært viktig å ta være på denne veksten. Her ankrer båten opp og du kan svømme, eller stå, i det grunne havet.

From the sandbank we carry on to the mangrove forest. Mangrove is vegetation growing in salt water, where its warm climate. It´s growing on the edge and has a “foot” in the sea and one on land. Mangrove is among the most important crops for the ecosystem of our planet. That’s why its so important to protect it. In the mangrove you can have a swim, or just cool off in the shallow sea.

Nå begynner magen å rumle og det er tid for mat. Vi legger til på en av de mange små øyene. Der står ferdig oppdekket bord klart. Du får fersk hibiskussaft og koldtbordet er dekket av de flotteste retter. Her er hummer, kylling, vegetarretter, fisk, akkar, blekksprut og så videre. Etterpå serveres det frukt du nok aldri før har sett, og i mengder du aldri før har sett. Her er det bare å fylle magen. Etter alt er det kaffe og likør.

Now my stomach begins to rumble and it´s time for food. We enter one of the many small islands where the tables and staff are waiting to dine us with the finest food;  lobster, chicken, vegetarian food, fish, cuttlefish, squid and a lot more. Afterwards we are served fruit you probably never have seen before, and in huge amount. We just have to fill our stomachs. It all ends up with coffee and liquor. 

Når magen er full går du deg en tur til det 250 år gamle baobab treet, eller om du orker å gå enda noen skritt kommer du til treet som har veltet og som er sånn cirka 500 år gammelt. Her kan du klatre og virkelig føle det store, gamle treet.

Then its off to do some exercising; walk to the 250 years old baobab tree, or if you can bear to walk even a few steps more you will reach the tree that has overturned. Its about 500 years old.

Og som om ikke alt dette var nok, så fikk vi se delfiner på vei hjem! Hurra for en tur. Jeg gir meg ende over. Jeg har flere ganger hørt om Safari Blue men dette var min første tur, og jeg tror ikke det blir min siste. Jeg storkoste meg fra start til jeg igjen satt foten på land. Turen i seg selv var magisk, de ansatte blide og positive, maten var god og spesielt raus og alle var happy. Karibu Safari Blue folkens 🙂

And as if this is not enough; we got to see dolphins on the way back home! Hurray for a trip. I have repeatedly heard about Safari Blue, but this was my first trip and I do not think it will be my last. I thoroughly enjoyed myself, from start until I set my feet back on shore. The trip itself was magical, the staff cheerful and positive, the food was good and particularly generous and everyone was happy. Karibu Safari Blue guys 🙂

Safari Blue on Facebook

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.