Bussen heter LuxExpress. Den er full av alvorlige estlendere som skal fra Tallinn til Tartu. De unge (inkludert meg 🙂 Sitter på internett. Det funker utrolig nok hele veien. Titter jeg opp fra Mac`en og ut gjennom vinduet kan jeg se nedlagte, falleferdige gårdshus og grå natur. Turen koster kr 136,- tur/retur og skal vise seg å være verdt hver eneste krone.

Tartu er den lille, “store” byen i Estland. Av 100 000 innbyggere er 20 000 studenter! Universitetet ligger midt i sentrum og over alt merkes det at innbyggerne er spesielt opptatt av utdanning og innovasjon. Det sier litt når statuen utenfor selve Town Hall (rådhuset) ikke er et hode av en eller annen kjedelig byråkrat , men en statue med navn  “Kissing students”;

Hvordan de presenterer sine ansatte på Universitetet vitner også om stor kreativitet. Her er ingen kjedelig katalog, men bilder av lærerne som titter ut av vinduet fra et av universitetets mange hus;

En av de flere hubbene for kreativitet er Antonius courtyard, som ligger fem minutters gange fra rådhusplassen. Her kan du komme og banke på de 20 verkstedene som ligger i tre restaurerte bygninger. I selve bakgården er det en scene som brukes til konserter og andre utendørsarrangementer.

Innenfor gjemmer det seg verksteder med kreative, unge mennesker som på denne måten har laget seg et kreativt kollektiv. Her kan du finne produkter laget med stor respekt for gammelt håndverk som blant annet leire, tre, tekstil, glass og skinn:

XAOS design selger fethish og mote. Foto; Jaalika Lokotar

 

Treklokke, ryggsekk i tre og skinn og tradisjonelle klær er kun noe av det de produserer i verkstedene. Her poserer Margus i sin nysydde ullfrakk.

Fra de ulike verkstedene

En god ide er å starte i den hyggelige kafeen som åpner klokken 12.00. Her kan du nyte deilig hjemmelaget sjokolade, kaffe eller champagne. Deretter kan du velge; danse på bordet, spille piano eller gå rundt i de kreative verkstedene. Jeg for min del drakk sjokolade og kikket inn i verkstedene (men om kvelden danset jeg på bordet. MEN det er en helt annen historie 🙂

Bilde på veggen over pianoet er tatt av fotografen Silver Siilak fra C-luck Production

Ikke bare har de Antonius Courtyard her, men også en annen design hub; Apparatus Factory. Her finnes du en stor café og diverse workshops, brukthandlere, design butikker og et sted hvor du får lage din egen kladdebok på den gamle måten. Et fantastisk sted. Du kan nok bruke en hel dag på et slikt sted om du har tid.

Lag din egen bok er et spennende prosjekt for hele familien, tenker jeg. Her får du virkelig føle hvordan en bok ble laget i tidligere tider. I tillegg får du boken du har kreert med deg hjem. Jeg ble fornøyd med min Travel Book

Tartu har mye å by på selv om det er en forholdsvis liten by. Det er så mange hyggelig små kafeer/konditorier i sentrum at munnen løper i vann bare jeg passerer vinduene. Et sted jeg virkelig kan anbefale for lunsj er den populære cafeen Umb Roth;

Alle konditoriene lager de mest fantastiske kakekreasjonene jeg har sett på lenge.

Nattelivet skal visst være veldig aktivt. Jeg prøvde og takk gud for at jeg ikke har noen bilder derfra…..  gøy var det i hvert fall. Dagen derpå var viet til spa, så i neste blogginnlegg tar jeg dere med til det største spa jeg noen gang har vært på VSpa i Tartu, så heng med.

Anbefalt hoteller i Tartu;

Hotel Lydia 

 

Vspa hotel som er en del av spaanlegget jeg skal skrive om i neste innlegg.

Du  kan kjøpe billett til bussen som går fra Tallinn til Tartu HER

 

Turen er gjort i samarbeid med Visit Estonia

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.