Krakow er en by full av severdigheter. Jeg for min del liker godt å kjenne litt på folkelivet, i tillegg til å besøke utvalgte, det jeg kaller “turistfeller”. Her er noen av de stedene jeg besøkte på de to dagene jeg hadde til rådighet, og som jeg absolutt vil anbefale dere som skal til Krakow.

OLD TOWN

Krakow er interessant på bakgrunn av at den har bevart sin opprinnelige form helt tilbake til steinalderen. Denne vakre delen av Krakow er selvsagt på  UNESCO sin verdensarvliste og absolutt verdt en guidet tur om du vil få maks ut av det.

Her plukkes gresset for hånd

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tårn på tårn og spir på spir. Kuppelen til høyre innholder mer enn 40 kilo ren gull

KAZIMIERZ – den jødiske delen av Krakow

Krakow hadde på slutten av 1930 tallet en stor jødisk befolkning som etablerte seg her allerede på 1300 tallet. Dessverre ble mange av disse drept under 2.verdenskrig. Svært mange ble deportert til konsentrasjonsleire som Auschwitz. Om du ønsker kan du besøke Auschwitz. Det arrangeres guidede turer du kan følge. Leiren har over en million besøkende årlig. Jeg valgte bort Auschwitz denne gangen, til fordel for Kazimierz.

Når du nå vandrer rundt i den jødiske delen av Krakow er det ikke vanskelig å oppdage historien til dette kvarteret. Her er synagoger og andre symboler på det jødiske opphavet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mange fine skilt og fasader

Men til tross for den tragiske historien til dette området fylles jeg av glede i møte med alle de små hyggelige kafeer og stedets arkitektoniske fremtoninger. Hver lørdag er det marked på den lille markedsplassen i det du kommer inn i kvarteret. Ikke så stort, men du kan finne små skatter her og ta med deg hjem, både nye og gamle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er marked hver lørdag i Kazimierz

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Like i nærheten av markedet ligger den populære kafeen og baren Singer. Når du tar en titt på bildene fortår du nok hvorfor den bære navnet Singer.

Er du heldig kommer du over en konsert, eller to. På kafeen Cheder Cafe and Culture center, var det fullt hus og utrolig god stemning. Det lille orkesteret spilte tradisjonell musikk og både små og store hygget seg med musikk, god mat og drikke på en tidlig lørdag formiddag. På Cheder skjer det alltid noe kulturelt, i tillegg til at de serverer mat og drikke. Her kan du titte i menyen.

Vi var så heldig å komme over en lokal konsert på kafeen Cheder

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CHEDER cafe

Det finnes et utall av morsomme og fargerike restauranter og barer i dette området. Her er link til de 10 beste restaurantene i dette området (TripAdvisor)

Det finnes svært fargerike restauranter og barer i området

 

Filmen Schindlers liste 

Oscar Schindler brukte sitt medlemskap i nazistenes parti til å redde over 1000 jøder. I 1993 ble historien filmet i storfilmen Schindlers liste, hvor Steven Spielberg var regissør. Opptakene ble gjort på ulike steder i Krakow, blant annet i det jødiske kvarteret. Her poserer unge Daniel Træland (fra Bergen) på det samme stedet som gutten i filmen som unnlot å bli drept fordi han gjorde nazihilsen og dermed slapp unna. Du kan også besøke Oscar Schindler fabrikk. Du kan velge ulike typer “pakker”. Her kan du ta en titt om hva du kan velge i; Besøk på Schindlers fabrikk  (TripAdvisor).

Stedet hvor filmen ble innspilt

 

Kulisser som ble brukt i filmen

SHOPPING 

Det finnes selvsagt et utall butikker i sentrum, men jeg som sjelden har med noe annet enn mat og drikke hjem falt helt for denne lille delikatessebutikken like om hjørnet på Main Square, Kredens Krakowski. Der kan du få alt innen for delikatesser til (for oss) ganske rimelig. Jeg kjøpte med meg honning fylt med hasselnøtter og valnøtter og pærelikør.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det store shoppingsenteret Galeria Krakowska ligger vegg i vegg med jernbanen og er åpent fra 09-00 til 22.00. Her finner du kjente merker og alt du måtte ønske. Masse butikker og kafeèr, coffeeshops og restauranter. Du kan lett bruke noen timer her.

Komme seg rundt

Krakow er en lett by å manøvrere i, spesielt fordi du alltid har elven som går gjennom byen enten på den ene, eller andre siden.  Trikkesystemet virker supert og koster ca seks kroner. Taxi er også billig, men du må PRUTE!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvor kan du bo 

Krakow har tilbud i alle prisklasser på Airbnb

For å bestille hotell kan du sjekke disse på TripAdvisor

Vi bodde på NIEBIESKI spa and art hotel 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Andre severdigheter

Om du ikke lider av klaustrofobi eller har problemer med å gå, så kan SALTGRUVENE 135 meter under bakken være en severdighet å ta med seg. Disse gruvene er de best bevarte saltgruvene i Europa og på UNESCO sin verdensarvliste. Sjekk ut saltgruvene HER.

Ønsker du å besøke Auschwitz kan du få mer info HER

Noe jeg virkelig ønsket å gjøre var en kommunist tur med The crazy guides. men det ble dessverre ikke noe av.

Har du noen tips du vil dele med andre, gjør det gjerne her i kommentarfeltet, så formidler jeg det videre.

I neste blogginnlegg tar jeg dere med til restauranten Szara Ges hvor vi opplevde et gourmetmåltid uten sidestykke, så heng på.

Turen er gjennomført i samarbeid med Polska statens Turistbyrå

Leave a Reply

Your email address will not be published.