Det finnes så mange typer reiser, denne reisen omhandler tannhelsereiser.

Jeg hadde “mishandlet” mine tenner i en årrekke, da jeg ikke gav prio til å bruke penger på alt som befant seg fra fortennene og bakover. Om noe skjedde la jeg inn midlertidige fyllinger, som en etter en falt ut. Nå var jeg faktisk nødt å gjøre noe, ellers ble vel det neste gebiss!

Eli fortann

På en slik reise kan du velge om du vil reise sammen med andre og dermed ha selskap av andre mennesker med ulike typer smerter i munn og kjeve, eller du kan, som jeg; dra avgårde på egen hånd, men knyttet til noen som arrangerer det hele, som i mitt tilfelle Tannhelsereiser. De arrangerer denne type reise for nordmenn fra hele landet. For meg er det en betryggelse i å vite noe om klinikken og å ha noen å spørre både i forkant og etterkant. Jeg har tidligere reist til India til tannlegen etter å ha fått tips fra en indisk lege. Det har gått helt fint, men nå synes jeg det ble litt langt å reise. Polen er i kort avstand fra Norge, ikke minst til Gdansk hvor Tannhelsereiser arrangerer sine turer til.

Jeg valgte å fly ut fra Haugesund med Wizzair. De flyr deg for en billig penge fra flere flyplasser i Norge. Selve billetten kostet 99 NOK, MEN husk å legge til en stor håndbagasje ellers får du ingenting med deg. Du må til og med legge håndvesken din ned i den lille kofferten (stor håndbagasje). Om du ønsker å sjekke inn bagasje koster det ca 400 NOK. Polen er superbillig, så om du vil shoppe lønner det seg å sjekke inn bagasjen.

Jeg valgte å bestille overnatting selv gjennom Airbnb. Fikk en kjempefin liten leilighet i et lokalt boområde. 10 minutters gange til Old Town! For hele uken betalte jeg 2700 NOK.

På flyplassen sto den kjekke sjåføren Przemek og ventet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Enklere kan det jo ikke bli. Han kjørte meg til leiligheten og kom og hentet meg neste dag for så å kjøre meg til første konsultasjon på Happy Smile klinikken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På klinikke ble jeg møtt av en rosa horde. Her var det kvinner i flertall. Sjefen for de rosa ansatte, og eier av klinikken, Doktor Miloslawa Pancerz kunne fortelle at hun startet Happy Smile etter at hun og mannen skilte lag og han overtok alle de tre klinikkene de hadde sammen.

– Jeg tok med meg alle assistentene og nå har jeg bygget opp denne klinikken, forteller hun fornøyd. Mila, som hun også kalles, har doktorgrad i protetikk som betyr estetisk og rekonstruktiv tannbehandling. Mila har fokus på kroner, så da hun setter i gang med tilpasning følte jeg meg godt ivaretatt.

Mila gir seg ikke med en klinikk. – Jeg håper å kunne starte en ny klinikk om ikke så lenge.

Dag 1 gikk med til å tilpasse fire kroner, “bygge opp” deler av fortannen, bleke og lage en plan for videre arbeid. Du får også vite hvor mye det kommer til å koste deg. Alt dette tok cirka to og en halv time. Jeg fikk bedøvelse og hadde ikke noen plager under behandlingen.

Dag 2 Skifte av seks fyllinger på en og en halv time. Ingen amalgam i munnen lenger, eller gamle fyllinger.

Dag 3 Fridag. Sjåføren kjørte meg på sightseeing og på stranden i Sopot og deretter til ansiktsbehandling på Happy Smile klinikken

Dag 4 Fridag. Shopping over alt og tur i Old Town om kvelden

Dag 5 Fridag. På Solidaritetsmuseet og Old Town på egen hånd

Dag 6 På den siste dagen, dagen før jeg skulle fly hjem, ble alle kronene satt på plass, slipt og tilpasset. Jeg valgte porselenskrone på zirkonium som er dyrere enn porselenskrone på metall for da slipper du å oppleve at metallplaten (sort område) kommer til syne etter som tiden går.

I tillegg ble det utført en operasjon fordi jeg hadde en betennelse i en rot under en tann som allerede var krone på. Det betydde at for å få tilgang til infeksjonen måtte kirurgen gå inn over tannen. Selve operasjonen tok ca 20 minutter. Jeg kjente ingenting DA. Det blødde selvsagt og jeg var bedøvd fra øyenbrynene og ned i haken! (slik føltes det i hvert fall). Jeg fikk en ispose til å legge på kinnet. Sjåføren kjørte til apoteket hvor jeg fikk utlevert en ekstra ispose (lurt å ta med seg om en har liggende), sterk medisin Ketonal (morfinpreparat) og paracetamol. Jeg for min del tålte ikke Ketonal. Etter to tabletter fikk jeg diare og måtte slutte. Heldigvis hadde jeg Paracet i bakhånd og klarte meg med det. Så sørg for å ha nok smertestillende og minst to isposer.

med

Oppsummering av min egen behandling;

Jeg er veldig fornøyd med min nye tanngard. Selv om det var ganske tøft når det sto på, med så mye behandling over såpass kort tid, vil jeg absolutt foretrekke et tannlegemaraton enn å måtte dra det ut over ukesvis hjemme i Norge. Jeg ble ganske hoven i kinnet, kanskje værst den tredje dagen.

Jeg har litt plager i kjevene fra før, så jeg har verket en del i etterkant fordi jeg ofte ble sittende med åpen munn i flere timer. De var veldig flinke å smørre leppene, slik at jeg unngikk såre og sprukne lepper.

Behandlingen på klinikken var proff, slik jeg kan vurdere det. Det faktum at du har egen sjåfør, selv om du reiser på egen hånd, er et stort pluss i margen. Jeg som er vant å komme meg rundt på egen hånd, satt stor pris på denne tjenesten fordi du blir ganske “satt ut” av alle påkjenningene det er både med å gå til tannlegen (nok i seg selv), være et fremmed sted, få mye bedøvelse osv.

Om du har tannlegeskrekk (hvem har ikke litt av det) eller ønsker å reise sammen med andre så kan det være lurt å reise på en gruppereise hvor tannlegeassistent Kari Gravdal som driver Tannhelsereiser, er med. Kveldene kan kanskje bli lange for noen som er alene, så da kan det være fint å kunne gjøre ting sammen de dagene en har fri, eller om kvelden. Kari er også med den første behandlingsdagen din og ved behov. Hun er tilgjengelig under hele oppholdet.

Her kan du lese mer om gruppereiser.

Nå er jeg vel hjemme og smilet er HAPPY SMILE! Jeg må innrømme at jeg verker enda etter operasjonen. Jeg fikk ikke antibiotika og det ser ut som om jeg ikke utvikler noe betennelse så det roper jeg HURRA….. enda….. Den største trusselen i verden i dag er faktisk antibiotikaresistens, så jeg er fornøyd med å slippe det.

 

Jeg har tatt ut stingene etter operasjonen. Jeg har blitt fortalt at operasjoner som foregår i bein ofte har lang tilhelingstid, så jeg er tålmodig og er glad at jeg slippe å ta smertestillende hele tiden. Nå er det ofte om ettermiddag og kveld at jeg må ta medisiner.

Happy Smile klinikken er HELFO godkjent. Det betyr at du får dekket en del av behandlingen. Dette er kun klinikker som er med i EU/EØS, altså ikke klinikker i for eksempel Tyrkia eller Thailand. HELFO stiller visse krav blant annet må klinikken ha spesialister for eksempel i protetikk og oralkirurgi.

Det kan være av interesse å vite at HELFO (tannlegerefusjon) har samme satser for refusjon om du behandles i Norge eller i Polen. Om du må ha implantat kan du dermed velge en mye bedre kvalitet på implantatet i Polen enn du kanskje har råd til hjemme i Norge. Prisene er generelt cirka halvparten av norske priser. Noen ganger kan du spare så mye som 70 prosent.

Her kan du lese mer om prisene.

Jeg vil også nevne at det er ganske farlig å gå rundt med betennelse i tannkjøttet. Vitenskapelige undersøkelser viser en sammenheng mellom betennelse og hjertesykdom. Så gjør noe med det, før det er for sent…..

Her kan du lese mer om sammenhengen mellom tannpleie og hjertesykdom.

Alle må selvsagt velge hva de vil bruke tiden og pengene sine på, men for meg var dette vel anvendt tid og penger. Jeg betalte kr 28 000,- for alt jeg gjorde. I tillegg kom flyreisen, leilighet og mat.

Her kan du lese mer om Tannhelsereiser. Du kan ta kontakt med dem og du kan se priser etc. Lykke til med det du velger.

Forøvrig så er Gdansk en fantastisk by, synes jeg. Gamlebyen er stor, så sørg for å gå litt utenom hovedgaten. Det er masse små koselige butikker og kafeer i sidegatene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En tur til badebyen Sopot er et must. Her kan du nyte noen timer i sanden om du har lyst.

 

 

Eller gjøre som oss; ta et glass med bobler mens du skuer på folkelivet en dag i september.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.