Dubrovnik blir ofte kalt “Perlen i Adriaterhavet”. En stor del av byen består av den gamle bydelen Stari Grad (Old Town). En by full av historie, maleriske bygninger og omgivelser som kan ta pusten fra enhver. I Dubrovnik kan du både klatre til fjells, oppleve den kroatiske kulturen og hoppe i det asurblå Adriaterhavet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om du er folkesky, og ikke liker å gå i kø, gjør noe annet enn å besøke Old Town i høysesongen. Da jeg og min kollega May-Liss Vangol fra Malivasverden var der i mai, var det enda ikke den store trengselen, heldigvis. Gamlebyen dateres helt tilbake til 700-tallet og er på UNESCO´s verdensarvliste. Det kan jeg godt forstå. Den ene vakre bygningen etter den andre dukker opp.

 

 

“Det er forbudt å gå tilbake, du må følge strømmen”, sier mannen som guider meg opp de bratte steintrappene til bymurene som har vernet byen mot attakk i flere hundre år. Det er verdt å pese seg opp på bymurene. Ikke bare ble deler av innspillingen til Game of  THRONES innspilt her, men utsikten er formidabel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fra bymuren ser jeg blant annet ned i hovedgaten

I selve Gamlebyen bor det 800 mennesker. – Det er selvsagt dyrt å bo i dette historiske kvarteret, forteller guiden vår.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det lokale markedet inne i Old Town

Innenfor bymurene finnes et utall butikker. Mange av dem selger souvenirer laget i Kina, eller fjernere steder, mens en del selger originale souvenirer fra Kroatia. Se etter merke i vinduet hvor det står at sakene innenfor er “Made in Croatia”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blir du sulten kan du velge mellom blant over 100 restauranter. Noen av restaurantene er typiske turiststeder. Vår guide tok oss med til restauranten Marco Polo hvor vi fikk deilig mat og (som alltid) god vin.

 

På rundturen vår anbefalte også guiden Paparazzo Steakhouse.

Paparazzo

Blir du tørst kan du velge mellom en rekke vinbarer. På Matusko winebar solgte de fantastisk Chardonnay til halv pris. Du kan sette deg ned ute eller i inne i et svært kreativt interiør for å smake deg frem til viner du liker spesielt godt og ønsker å drikke der og da, eller ta med hjem.

En annen vinbar som ble anbefalt av vår guide er D´vino som visstnok har svært god kunnskap om de ulike vinene og vin generelt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Et must i Old Town er baren BUZA Bar, også kalt “Hole in the wall”. Denne baren tilbyr den mest spektakulære utsikten og nærheten til havet. Du sitter formelig på klippene og holder fast kaffen, eller drinken, eller hva det nå måtte være. Prisene er like stive som fjellet, men utsikten er gratis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Old Town har også sin “Spansketrapp” hvor du kan sette deg ned og hvile føttene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi bodde på et stort, men allikevel både hyggelig og lekkert hotell; Hotel Rixos Libertas Dubrovnik. Rommene har utsikt ut over det asurblå havet og til frokost kan du nyte jordbær og champagne. Kjøkkenchef Ozgur Donertas laget et himmelsk måltid til oss bestående av røkt tunfisk i olivenolje, rødvinsmarinert blekksprut, reker, blekksprutrisotto og fisk med Dalmatinersaus. Hotellets restaurant har egen kjøkkenhage og bruker lokale, kortreiste produkter.

Champagne frokost

Fantastiske rom

I sesongen kan du nyte mat ute på den store terrassen på restauranten Azzur som ligger helt i sjøkanten.

Rixos ute resta azzur-k

Skal du oppholde deg i Dubrovnik over noen dager kan du ta en dagstur bort fra byen er det nok av muligheter. Det går ferje fra Old Town til de små øyene som ligger like utenfor Dubrovnik. Dessverre var været dårlig når vi var der, så det ble ikke noe øyhopping. Den nærmeste øyen er Lokrum. Det tar kun 10 minutter med båt. Her er et kloster, parker og flere steder du kan sitte og hygge deg ved havet med utsikt mot Old Town.

Andre øyer jeg har fått anbefalt er ;

Mljet Island 

Peljesac Island er spesielt god på vinproduksjon

Lopud Island  som vissnok skal være en av de vakreste øyene. Øyen har sandstrender.

Korcula Island er den mest kjente øyen. Utenfor Korcula ligger øya Proizd (TripAdvisor) som har mange små viker du kan hygge deg på. Er du heldig kan du finne en vik hvor du kan boltre deg helt alene. I hvert fall utenfor høysesong. Du kan ta båt fra Vela Luka på Korcula til Proizd.

Ønsker du en total oversikt over byen ta taubanen opp de 423 meterene på Srd Mountain. Har du høydeskrekk får du tenke på at turen kun tar tre minutt og er verdt utsikten når du står der oppe og kan se herfra til evigheten. På toppen er det restaurant, terasse og et museum.


This photo of Dubrovnik Cable Car is courtesy of TripAdvisor

Neste, og siste, blogginnlegg fra vår Kroatia reise omhandler en liten charmerende by som mange nordmenn kjenner; CAVTAT. Her fikk vi et av de beste måltidene jeg noen gang har smakt. Inntil da; Fortsatt god sommer!

No Responses

 1. Renates Reiser

  Åh, Dubrovnik er smellvakker! Jeg husker likevel at jeg nesten holdt på å dø av varme da vi gikk oppå bymurene… Da var det godt å komme seg tilbake ut til øya Kolocep som vi bodde på, og den friske havbrisen. 🙂

  Reply
 2. Dit Peppern Gror

  Ja jeg kan bare forstille meg varmen og folkehavet midt i sesongen! Havbris er aldri å forakte og det er jo nettopp det med Kroatia, at en kan alltid finne en øy hvor brisen tar litt av heten….. takk for kommentar Renate 🙂

  Reply
 3. GlobetrotterElisa

  Jeg bare må komme meg til Kroatia snart! Det så veldig fint ut her og ikke minst så det ut som det var mye god mat og drikke her! Ser ut som en veldig fin tur dere hadde 🙂

  Reply
  • Dit Peppern Gror

   DU har helt skjønnt ka det går i! Nyte livet er vel stikkordet 🙂 Kom deg avgårde så snart som mulig. Turen var vel den beste jeg har opplevd så langt i min bloggkarriere. Håper du har hatt og har en fin sommer.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.