Jeg kjøper sjelden, eller aldri, souvenirer med meg hjem. Jeg har en formening om at de kommer til å støve ned på en hylle, eller stues bort i et skap. Derimot kjøper jeg ofte noe jeg kan kose meg med når jeg sitter hjemme og mimrer, så som ulik typer mat, drikke eller andre ting jeg kan nyte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg reiser ofte med håndbagasje (i motsetning til andre) og noen ekstra Kiwi eller Rema nett som jeg fyller med klær, som ved et trylleslag blir håndbagasje på vei hjem. Jeg sørger alltid for å sjekke inn bagasje på retur, da jeg skal ha med så mye flytende som mulig.

bagasje

Kroatia har mye å by på når det gjelder godsaker å ta med seg hjem. Her er en liste med “must take home”

1. Vin – det produseres mye god vin i Dalmatia distriktet (langs Adriaterhavskysten) hvor blant andre øyene Hvar, Korcula, Brac og Vis ligger. Nord i landet, på halvøyen Istria, produseres også svært god vin. Kroatia produserer først og fremst hvitvin, men også rosèvin og rødvin. I tillegg lager de vinen jeg har lært meg å elske; søt vin eller Rakija – som er en frukt brandy. Det finnes et utall gode viner og et godt råd er å besøke noen produsenter for å smake deg frem til din favoritt. Der vil du også kunne kjøpe med deg stedets produksjon. Slik vil du få kvalitetsvin i kofferten. Vina Caric er en av flere produsenter. Da vi vandret rundt i Old Town i Dubrovnik kom vi over en vinbar med navn Matusko winery bar som solgte deilig Chaddoney for halv pris.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Olivenolje er et must. I fjor da jeg var i Istria kjøpte jeg med meg en flaske av den beste extra virgin oljen og jeg nesten gråt da den var tom. Gleden var stor når jeg igjen kunne kjøpe mer. Oljen fra Dalmatia (langs Adriaterhavet) er litt mildere enn Istria oljen. Her kan du blant annet lese om hvordan du skal smake om oljen er av god kvalitet (tidligere publisert sak om olivenolje og den fantastiske virkning) Oljen du kan kjøpe langs hele Rivieraen heter Brachia og kommer på lekre flasker. Jeg liker også produktene de selger som rasp, serveringsbrett, olivenskål og annet. Alt laget av oliventre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

3. Lavendel – Du kan ikke unngå å kjenne den. Lukten av lavendel. Enten i et brøkdel av et sekund, eller fra en av de mange lavendelproduktene. På øya Hvar dyrket de store mengder lavendel tidligere, men dessverre er produksjonen gått ned fordi det ikke lenger vil lønne seg for lavendel “bøndene”, men det betyr ikke at du ikke kan kjøpe med deg produkter hjem. Lukten vil minne deg om Kroatia, enten i form av en sepe i dusjen, aromatiske oljer eller små poser i skapet.

4. Tørkede fiken – “En neve tørkede fiken og en sup med Rakija, vil få deg i gang om morgenen” er ikke helt ukjent for mange kroatere. Kanskje noe i det. Fiken har nok fruktsukker til å holde deg gående langt utover dagen, men en slurk av den sterke grappa brandyen – Rakija, vil vel heller være litt på kanten her på bjerget. Fiken er begynt å få sin renessanse også her hjemme, med fiken syltetøy til ost og andre delikatesser. Du kan fint lage syltetøyet selv. Jeg kjøpte fiken på tilbud i januar og laget opptil mange Norgesglass med fikensyltetøy.

fig jam

Fiken syltetøy

 

5. Slips Om du besøker Old Town i Dubrovnik finner du slipsbutikken hvor utvalget er stort. Det kan se ut som om slipset ble “oppfunnet” i Kroatia. Guiden kan fortelle at da kroatiske menn reiste ut i krigen knyttet kvinnene et skjerf rundt halsen på sin kjære. Senere gikk moten over fra skjerf til slips.

Slips med dalmatinerhunder

5. Broderier Du ser ofte eldre kvinner som sitter med sine håndlagede broderier. Her kan du gjøre et kupp. Det er lov å prute.

Broderidame.jpg

Kroatia har noe for enhver smak, men jeg anbefaler vin som førstevalg. Kroatia er et lite land som eksporterer i små mengder. På bakgrunn av dette, blir det ekstra stas å sette på bordet en god kroatisk vin med en helt, for de fleste, ukjent etikett. Kast ut klærne og fyll kofferten med vin og andre godsaker! Lykke til og nyt sommeren 🙂

Neste, og siste, innlegg fra Kroatia omhandler Dubrovnik.

Turen arrangeres i samarbeid med Croatia Full of Life