Vi fortsetter vårt Kroatiaeventyr langs Adriaterhavskysten. En halvtimes kjøring fra populære Makarska ligger Drvenik, hvor vi skal ta ferjen over til øya Hvar, som skal vise seg å være svært malerisk og interessant.

ferjen

Turen ombord varer en kort halvtime og vi passerer vakre, små øyer og seilbåter som farer stille over det rolige havet en formiddag i mai.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vel ankommet Hvar tar vi fatt på de smale og svingete veiene mot byen med samme navn som øyen; Hvar. Her kommer mine ferdigheter fra vestlandsveier igjen til heder og verdighet og da Hvar by viser sitt fantastiske skue kjenner jeg en fryd over at vi skal oppholde oss her noen dager. Det viser seg at øyen består både av strand og fjell, så noe for enhver smak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvar by er en by på UNESCO sin verdensarvliste og i tillegg er den kjent for besøkende kjendiser (litt mer opp i liga enn meg). Det er nesten litt sånn “Monaco stemning” i havnen her. Seilbåter på rekke og rad. Den ene større enn den andre. Jeg kan se for meg høysesongen hvor det er fullt i havnen og hvor 20 000 daglig besøkende promenerer langs den vakre promenaden som går helt fra vårt hotel, Hotel Amfora og inn til sentrum. Hvar by har hatt turisme så langt tilbake som til 1868, så dette kan de.

utsikt fra hotell

Utsikt fra hotellrommet er intet mindre en vakker

Det er forholdsvis kaldt i disse maidagene, but who cares. I disse omgivelsene betyr været lite og da guiden Sinisa fra SECRET HVAR tar oss en rundtur i den lille, vakre byen. Faller jeg pladask for byens sjarm. Før oss har kjendiser som Prins Harry, Demi Moore og Armani har tråkket rundt akkurat her.

 

– Her er vårt kontor, sier Sinisa i det vi vandrer over den åpne plassen belagt med marmor. “Her pleier vi lokale å ta vår morgenkaffe og diskutere dagens nyheter og legge nye planer”, forteller han.

 

På begge sider ligger kafeer og små butikker på rekke og rad og i enden ligger St. Stephens Cathedral fra 1600 tallet. Selve byen og murene rundt er så langt tilbake som til 1300 tallet. – Bymurene ble bygget som et forsvarsverk mot tyrkerne. Hvar var nemlig hovedhavnen i Adriaterhavet og det ankom ikke få skuter med last, fra blant annet Venezia i Italia, kan Sinisa fortelle.

Vi rusler rundt i de sjarmerende trange smugene. Over alt er det kafeer og små butikker.

 

Midt i mellom ligger også historiske monumenter som gjør den lille byen ikke bare vakker, men også interessant. En av renessanse bygningene er Klosteret Benedictine. Her produserer nonnene noe jeg aldri før har sett; broderier av Agave, som er en plante i Aloe Vera familien. Trådene er så tynne så du nesten ikke kan se dem og jeg undrer meg på hvordan dette er mulig. – Om et fiber knekker, må vi starte helt forfra, forteller en av nonnene i klosteret. Hun forteller at det kan ta en måned å fullføre et av de små underverkene. Jeg lurer på om jeg noen gang får tålmodighet til å fullføre et slikt arbeid. Neppe…..

 

Etter å ha tråkket rundt i den bilfrie bykjernen melder sulten seg og nå åpenbarer det seg en restaurant hvor kjendisfaktoren er like høy som restauranten er stilig. Vi får anvist et bord på Restaurant Garifol et steinkast fra havet.

 

Og forventningene er ekstremt høye til dagens lunsj. Og alle innfris. Fra service til kvalitet på mat og vin. Hvilket eventyr av smaker, lukter og inntrykk. Et øyeblikk blir jeg den A kjendisen jeg ikke er, og min kollega May Liss blir til en dronning der hun sitter og nyter alle inntrykkene, på lik linje med meg.

Hovedrett

Vi avslutter lunsjen med en dessert laget spesielt til oss fordi det på nettopp denne dag er vår nasjonaldag; 17 mai.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvar eventyret fortsetter i neste blogginnlegg hvor det fremdeles er 17 mai og vi får spa behandling og spiser mer mat.  I tillegg får du være med oss og den utmerkede guiden vår, Sinisa fra SECRET HVAR , opp i fjellene for å smake grappa og på vinsmaking  hos Vina Carie i Svirce. Vi dukker også inn i en heller mørk vinkjeller, hvor alt kan skje……….

Reisen er gjort i samarbeid med Croatia Full of Life

 

No Responses

  1. Renates Reiser

    Wow, så vakkert! DEN utsikten fra hotellrommet 😀 Selve byen på øya ser jo ut som en miniversjon av Dubrovnik i grunn. Det begynner å bli noen år siden jeg besøkte Kroatia, og jeg kjenner bildene dine frister meg til å dra tilbake. 🙂

    Reply
  2. Dit Peppern Gror

    Kroatia leverer! det er helt sikkert. Når du kjører langs Rivieraen har du turkist hav på den ene siden og høye fjell på den andre. Hvar er noe for seg selv. Jeg tenker at fellesnevneren med Dubrovnik kanskje er fargen og formen på husene med de karakteristiske rød takene. Hvar har mye sjarm, mens Dubrovnik har den “store” Old Town som er verdt et besøk. Jeg er sikker på at en del har endret seg siden du var der, så en god tanke er tanken om å dra tilbake! Du vil helt sikkert like det du ser og opplever! 🙂 Tusen takk for kommentar!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.