Fra Split velger vi å kjøre “gamleveien”- veien som går langs Adriaterhavskysten. Ikke motorveien. Det er et fantastisk syn med havet på den ene siden og stupbratte fjellsider på den andre. Små landsbyer klorer seg fast og gjør det hele malerisk. Trafikken er ikke så stor og alt går fint for seg. Det er faktisk veldig lett å kjøre bil i Kroatia. Veldig godt merket og velordnede forhold. For meg er det en fryd å kjøre på de til tider smale veiene og svinger som fryder mitt motorsykkelhjerte (men så var det Skodaen da….. )

 

Eli på rivieraen

Vårt mål i dag er byen Makarska hvor mange nordmenn etter hvert har feriert. Vi treffer guiden Jurja som har satt av noen timer for å være sammen med Thetravelingblondies. Makarska ligger selvsagt ved havet og har normalt 13 000 innbyggere som fordobles i turistsesongen.

 

 

 

Vi slentrer rundt i byen som sover litt akkurat nå. Sesongen i Makarska er ikke helt i gang. Jurja forteller at i juli og august er byen ofte full av unge mennesker som nyter livet langs strandpromenaden og byens natteliv. Makarska er av den litt mindre sorten, som er lett å finne frem i og har sin sjarm. Det er mange små kafeer i de trange gatene, og en del hoteller ligger langs havnepromenaden.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I ene enden av promenaden ligger det meget populære hotellet Osejava. At det er populært forstår jeg straks jeg setter mine føtter innenfor døren. Her lyser det av kreativitet og morsomme påfunn. Hele hotellet er nyoppusset og designet i lyse farger som passer vårt nordiske lynne svært godt. – Hotellet er svært populært blant skandinaviere, forteller damen i resepsjonen.

Jurja er en klok guide og forstår akkurat hva vi ønsker; noe å spise og drikke. Han vet også akkurat hvor han vil ta oss med. Nemlig til den den lokale restauranten Konoba Kalalarga hvor “De lager de beste lokale spesialiteter”, sier han. Og etter hvert som den ene retten etter den andre bæres ut, (vi sitter ute i gaten og ser på folk som går forbi) og settes ned foran oss, forstår jeg at her er det kvalitet. Det smaker himmelsk godt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forretten er ulike typer fiskeslag i marinade. De mange ulike smakene blander seg med god lokalprodusert hvitvin. Hovedretten er Dorado – som er en hvit fisk. I tillegg serveres grillet tunfisk med squash og salat. Ved siden av serveres tynne potetflak i en papirpose som kan minne om svunne tider, men er både kult og hipt. Jurja forteller at eieren av restauranten selv lager kirsebærgrappa som han selger på testauranten. Jeg lar meg ikke be to ganger. I det jeg får grappaen på tungen kjennes det som om jeg blir båret direkte tilbake til barndommens rike i Hardanger da morellene og kirsebærene hang i stilker rundt ørene og ordet overdose ikke var fremmed. Etter all denne maten, og noen flasker av både ditt og datt, var det hjemmelaget karamellpudding (laget av konen til mannen med hjemmelaget  grappa). Til puddingen serveres lokalprodusert dessertvin (Prosek) Jeg simpelthen elsker den. Da var det vel dags å gå tilbake til hotellet, men neida.

 

Eli og guiden

Fordelen med kombinasjonen guiden Jurja og Makarska, er at byen er liten og alle kjenner alle. Jurja hilser på alle som passerer bordet vårt og til slutt ender vi opp med å bli invitert på nyåpning av en bar (Špina Bar) litt lenger borte i streeten. Baren viser seg å være ikke mindre enn dritkul. Da jeg entrer det nyåpnede lokale forlater jeg liksom den lille byen Markeska og går inn et sted i Milano, Paris eller et eller annet metropolisk sted (barnet på bilde under skulle ikke vært der i følge norsk lov, men den gjelder ikke her).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På baren serveres det kule long drinks, vin og annen drikke. Unge og gamle kommer for å rope hurra for den nye  baren og deres eiere.  Jeg får etterhvert problemer med å holde meg på stolen.

Den ene av de to eierne, som også het Jurja, prater og tegner og prater enda mer og tegner et helt Google kart for oss.  Neste dag forstår vi i grunnen lite av hele kartet. Men for noen vennlige mennesker! Alle vil deg godt og ønsker at du skal elske Kroatia. Og det er jammen sant ikke vanskelig. Guiden vår må ha vært helt utmattet. En lunsj som startet kl 12.00, og varte til kl. 20.00, kan vel ta kverken på enhver, unntatt to viking blondiner på roadtrip……

Følg med videre. Nå går ferden til en av de vakreste øyene på Makarska Rivieraen.

HENG PÅ! 

Steder å overnatte;

Hotel Osejava 

Hotel Meteor

Airbnb Makarska

Restauranter;

Konoba Kalalarga

Restaurant Jez (FB)

Barer;

Špina Bar (ligger i Kalalarga Street)

Pivnica Pivac (FB) reklamerer med at det er “fint for unger”…. jaja…..

Annet;

Besøk Skjell museet (dessverre stengt når vi var der)

Det er mange muligheter i forhold til sport og aktiviteter som Adrenalinpark og så videre

Aktiviteter (TripAdvisor)

Her kan du lese mer om Makarska

Turen er i samarbeid med Croatia Full of Life (norsk side på FB)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.