Fuglene i Split, den nest største byen i Kroatia, synger høyere enn høyest. Men så ligger det æverdige hotell Park, hvor meg og min kollega May Liss fra Malivasverden er innlosjert, også i en park (ja derfor navnet naturlig nok). Jeg har også grunn til å synge. Hotellet er bare fantastisk og utsikten er formidabel. Vårt ukeslange Kroatia eventyr starter her.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På den store terrassen kan du ligge og slange deg rundt bassenget, eller i en sofa i en krok ,eller gjøre slik som oss (fordi rommet ikke var klart, heldigvis), fikk vi servert en av de beste Prosecco`er jeg har smakt (som selvsagt ikke er Prosecco, but who cares).

glass hvit

 

De er vakre kroaterne. Og supervennlige. Og så er de så glad i solbriller her i Split, uten at jeg forstår hvorfor. – Det er så solrikt her og folk er svært opptatt av mote. Ja ofte så kjøper folk helt over evne, forteller guiden Anna og fortsetter; “Vi er ganske fattige her. Så og si alle har flere jobber for å overleve”. Anna tar oss med på markedet og jeg må si at jeg er overrasket over at det er såpass dyrt her, når en tenker på en gjennomsnittlig månedslønn på 4000 KUNA (10 KUNA =12 NOK). Så Split er veldig avhengig av sånne som deg og meg; turister.

Split er en sjarmerende by. Det er her du kan se hvordan folk langs Dalmatia kysten lever. Gå inn gjennom en av de flere inngangene til palasset. Diocletian’s Palace , som er på UNESCO`s verdensarvliste. Palasset inneholder noe av verdens best bevarte romerske monumenter. Keiser Diocletian som bodde her var forøvrig den eneste keiseren i historien som forlot sin trone i livet. Straks du er innenfor murene er det et yrende liv med masse små kafeer, butikker og barer. Det er nesten vanskelig å forstå at du faktisk er inne i selve palasset når du går rundt i de smale sjarmerende gatene. Jeg elsker det.

Uje Oil Bar er noe av det kuleste

 

Jeg synes Palasset (også kalt Gamlebyen eller Old Town) i Split er unik og har en svært god atmosfære;

 

Det finnes små hoteller ,også innenfor bymurene. Hotel Vestibul Palace er et av dem med kun 11 rom og en smakfull design. Det kan nok lønne seg å bestille i forkant. Hotellet har slow food restaurant på takterrassen og historie i veggene.

Du kan også leie leilighet og/eller rom i gåavstand til Gamlebyen. Du kan leie en leilighet for 100 Euro per dag, med plass til en familie. I juli og august er prisene noe høyere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

… andre ting å gjøre i Split;

1. Berør tåen til statuen Grgur Ninski. Da vil alle dine ønsker gå i oppfyllelse 

kyss tåen

2. Gå langs havnepromenaden i Split og sitt deg ned på en av de mange fortauskafeene

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Ta en titt på den 3500 år gamle egyptiske Sfinxen som står utenfor klokketårnet til katedralen St. Duimus

Version 2

2. Besøk kjelleren til Diocletian’s Palace hvor deler av den populære TV serien Games of Thrones ble filmet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Gå til det 150 år gamle fiskemarkedet “Peskaria”

Split, Croatia

Sardines for sale of the fish market (ribarnica), Diocletian’s Palace, Split, Croatia

3. Bli med på en av de mange turene for å smake den utmerkede vinen og de gode olivenoljene Kroatia produserer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Besøk et av de mange museene som Arkeologisk museum, City of Split museum eller Maritim museum. Har du barn kan du besøk byens akvarium

akvarium

Vi forlater Split og fortsetter vår tur, i en helt ny Skoda (når man ikke kan gåda), langs Makarska riviera, som er 60 km lang og går langs Adriaterhavskysten.  I neste blogginnlegg skal vi besøke byen med samme navn som  rivieraen….så heng på! Kanskje du også har tips å komme med. Fritt frem….. 🙂

 

Tips til restauranter og barer i Split:

Mazzgoonfood har masse småretter og veldig god vin. Rimelige priser og en super atmosfære. Anbefales på det varmeste

Ønsker du tradisjonell mat er Konoba Varos stedet. Veldig god mat og god service og ikke i den høyeste prisklassen

Bokeria kitchen and wine (Facebook)

Uje Oil Bar (trip advisor) her kan du også kjøpe med deg en av de beste olivenoljene i Kroatia

Tips til hotell;

Hotel Park Split Et ærverdig hotell 10 minutters gange fra Old Town

Hotel Vestibul Palace Hotellet er medlem av Small luxury hotels of the World

Eksempel på AirBnB

Her kan du titte på en fin liten film om Split (New York Times):

Video fra Split

Turen er gjennomført i samarbeid med;

Croatia Full of Life

Croatia Full of Life (norsk FB side)

 

 

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.