Vil du kombinere mat, vin, romerske monumenter, amfiteatre, kirker med høye spir og samtidig kjøre motorsykkel? Da kan du være pilgrim på 2 hjul i Spania og kjøre Via del Plata – Sølvveien, fra Sevilla i sør til Leon i nord. 

Her følger ti gode grunner til å gjøre en pilgrimsreise (på hjul eller til fots) langs Sølveien;

1  Møte med “The happy pigs” og verdens beste skinke 

Vi lander i Sevilla og etter å ha innrettet oss på motorsyklene (BMW fra 650 til 1200 kubikk) sammen med vår lokale guide Emilio Pena fra Grus Tours, setter vi kurs mot første stopp på pilgrimsruten; Monesterio. Der skal vi sjekke ut den spanske delikatessen “Jamon Iberico” som blir produsert i regionen Extramendura. Det finnes hele 10 millioner griser i dette området.

Griser og griser collage

Grisene som gir opphavet til skinken grynter, mens vi pilgrimsfarere vasser rundt i grisebingen og hilser på. – Grisene dere ser her veier rundt 90 kilo. Når de er rede til å slaktes veier de 170 kilo, forteller eieren av grisefarmen. Han forteller at de er på oppfeiting i et år før de slaktes. De fleste er frittgående og får en kost som mange vil misunne dem; eikenøtter, frukt og grønnsaker.

– Det er streng kontroll for å bli klassifisert i klassen med best kvalitet. Så strengt er det at myndighetene kontrollerer avføringen for å sjekke at grisene har inntatt den riktige kosten.

Skinker collage

Skinker i lange baner (øverst) og rennende fett er glatt som snø

Resultatet blir skinker med svært høy kvalitet. Skinkene henger til tørk fra et til tre år, avhengig av kvalitet.

– Som dere ser er skinkene saltet. Saltet trekker ut væsken fra skinken, forteller guiden på en rundtur hos det premierte firmaet Morato. I den store hallen henger skinkene til tørk. På gulvet flyter det med fett og jeg har problemer med å holde meg på beina på det spinnglatte gulvet.

Å skjære en slik premiert skinke er også en kunst.

skinke skjære eier pølse collage

Skinken skal skjæres løvtynn, noe som krever erfaring. Eieren av Morato er stolt over sine produkter (nede til venstre)

Skinken smaker himmelsk. Den smelter i munnen. Det blir heller ikke feil å ta en slurk, eller ti, av en av de lokalproduserte vinene. Da føles det bra å sitte bakpå motorsykkelen idet vi kjører videre til byen Zafra og overnatter på Parador Zafra som er et av hotellene i Parador kjeden. Her blir vi servert de flotteste retter og enda mer god (kraftig) lokal vin.

 

2. Hvorfor reise til Roma når du kan besøke Merida

Merida er en World Heritage by fra romertiden med et stort antall historiske monumenter. Det mest spektakulære er The Roman Theather som er bygget på 16 BC. Det ble senere brukt som arena for gladiatorkamper. Guiden Marco forteller at det var både kvinnelige og mannlige gladiatorer og det kunne være opp mot 16 000 tilskuere og 200 kampdager i året.

Guiden Marco er både kunnskapsrik og morsom

3. Besøk Museo Nacional de Arte Romano i Merida;

Merida museum

 

4. Besøk verdens eldste tyrefekterarena 

I den lille byen Bejar (900 m.o.h) ligger verdens eldste tyrefekterarena. Du kan være for eller imot denne “sporten”, men den har vært en del av den spanske kulturen helt tilbake til på 1700 tallet. Arenaen i Bejar er bygget i 1711. 8 september hvert år blir arenaen igjen fylt av sinte okser og matadorer.

I Bejar arrangerer de hvert år MC treff i august. I fjellene som omgir byen kan du, om du ønsker, stå på ski eller drive annen utendørsaktivitet.

Bejar fjellby

5. Besøk den vakre katedralen i Placencia, hvor storkene leier ut sine reir til nordiske klimaflyktninger

Plasencia Cathedral er et mektig skue. Den består av to ulike deler. Den gamle delen (roman style) er bygget på 1300 tallet, mens den “nye” delen er i gotisk stil, bygget på 1500 tallet. De store storkereirene er godt synlig der de balanserer på toppen av katedralen. Guiden kan fortelle at redene nå er tomme fordi storkene har fløyet til varmere strøk; Afrika og deromkring. Hun forteller at de nordiske storkene, som jo også drar sørover for å finne varme, nå overtar de tomme redene inntil de igjen setter nebbet nordover. Snakk om klimaflyktninger.

Dette var de 5 første grunnene til å kjære Sølvveien på 2 hjul.  De neste 5 grunnene følger i et senere blogginnlegg, så stay tuned.

Vil du lese mer om Sølveien;

The Silver route 

Turen er gjennomført i samarbeid med;

Spanias turistkontor

No Responses

  1. Renates Reiser

    Spennende innlegg om steder man ikke hører så mye om! Skjønner at Spania er et land jeg burde utforske nærmere. Pilegrimstur der nede håper jeg det blir på meg en gang i fremtiden, på motorsykkel eller ei 😉

    Reply
  2. Dit Peppern Gror

    Tusen takk for fin kommentar 🙂 Ja Spania er ganske mye mer enn Solkysten og Marbella! Jeg var overrasket hvor “out of track” Sølvveien var og hvor mange steder jeg ikke engang hadde hørt om før, så å reise mer i innlandet, eller grensen mot Portugal, kan være en ny opplevelse! 🙂 På 2 hjul eller på beina!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.