Det nærmer seg igjen den fargerike feiringen av nasjonaldagen St.Patricks dag i sjarmerende Dublin. Selv om Irland har sett fanden i hvitøyet er irene ukuelige optimister og full av selvtillit. I tillegg ler de høyt og mye, drikker Guiness og whiskey og er stolt av sine vikinganer. “It could be worse”, er slagordet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dublins eldste pub Brazen

Før selve nasjonaldagen har jeg tid til å besøke noen av de mange attraksjonene Dublin har å by på:

Jeg nærmest kryper innover i gangene på Dublins eldste pub; Brazen pub. Det er lavt under taket. Lukten av historie og Guinness sitter i veggene. Folk, gamle som unge, sitter og står. Kelnere sjonglerer mellom gjestene for å servere det sorte ølet kalt “pile of shite”, mer kjent som Guinness.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Et spøkelse på Brazen?

Vil du oppleve litt av det virkelige irske livet så gå på rugbykamp på Brazen.

“Fucking prick”, ropes det fra sidekvinnen. Jeg, som ikke kan noe om rugby, synes det ser ut som en god gammel slåsskamp i Hardanger. – Jeg elsker rugby”, sier Phil født og oppvokst i Dublin. – Det er så spennende. I tillegg må en ha ferdigheter, og være tøff.

Phil mener at rugbyspillere ikke har nakke. – Rugbyspillerne har ikke nakke. Hodet er plassert rett på kroppen og etter noen år ser øreflippene ut som blomkål, forteller Alison meg. – We can still get them, we can still fucking win, roper Alison, enda Irland ligger langt bak Wales. Irland taper og folk buer og fortsetter å drikke “shitet”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg går fra å drikke Guinness til det mange også forbinder med Irland; irsk whiskey.

Jeg besøker Jameson Distellery, ett av mange destilleriene du kan besøke i Dublin.  Jeg har i grunnen et dårlig forhold til whiskey, etter å ha kvelvet i meg nærmere en halv flaske en gang i ungdomstiden. På prøvesmakingen på Jameson mistenker jeg dem for å gi meg den dårligste skotske whiskey som noen gang er produsert i ett av prøveglassene. Den lukter intenst og smaker parfyme. En annen er en amerikansk whiskey som de muligens ikke ser på som noen konkurrent. Den siste har irene selv produsert. Den er uten tvil den beste. Jeg lærer at den irske brune væsken er destillert tre ganger. Den skotske er destillert kun en, noe som gir en strengere røyksmak.

Så er den store dagen kommet; St Patricks day som er nasjonaldagen til Irland og som er viden kjent over hele verden.

 

Eli og fargedamer dublin_Fotor_Fotor

Hele 500 000 mennesker er ventet inn til Dublin for å overvære paraden som går av stabelen hvert år på Irlands nasjonaldag den 17 mars.  Alle fortau er fulle. Tilskuere sitter i vinduskarmer og på statuer. Barn sitter på skuldrene til far, på medbragte stoler ,eller står tett i tett langs ruten. Irene vet å feire.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det irske flagget er delt i tre. Det grønne symboliserer katolikkene, det oransje protestantene og det hvite i midten; fred mellom dem.Når mørket faller på skur irene på det grønne lyset. Enhver bygning med respekt for seg selv blir grønn. Her er minst 50 shades of green. Det storartede er at også andre kjente serverdigheter ute i verden, som Sfinxen i Egypt, Operahuset i Sydney, Det skjeve tårn i Pisa, The Empire State Building i USA og Den lille havfruen i København, tenner det grønne lyset sammen med irene. Ikke rart de har stor selvtillit og tro på seg selv, når slikt er mulig.

Operahuset

– Vi irer er eksempler på et folk som er mikset fra alle kanter av verden. Det er derfor vi er så åpne og sosiale, sier kjentmann og guide John Kennedy og fortsetter; “Uten dere vikinger, ingen Dublin. Dere kom hit, plyndret og voldtok. Vi hatet dere, men nå elsker vi våre vikingrøtter”. Underlig nok føler jeg meg stolt over å være en ekte vikingkvinne.

Eli st patricks hatt

Etter et par dager i Dublin tar jeg meg i å tenke hvor all denne selvtilliten kommer fra. Mennesker i alle aldre og fasonger, snakker til meg. Det er ikke nødvendig å svare, de bare fortsetter. Jeg elsker taxisjåførene i Dublin. De forteller deg alt du ønsker å vite om alt fra hvordan whiskey fremstilles til hvor nærmeste apotek er. De snakker, snakker og snakker.

Irene selv ler høyt og høyere enn høyt. De har en selvtillit som enhver kan misunne dem. Det kan nesten synes som om de tror Irland var menneskehetens vugge og oppstandelsen til alle ting. Alt fra film til whiskey og laks. Jeg simpelthen elsker dem!

Om du kan, enten det er for å feire den fargerike St Patricks day, eller det kun er en weekendetur for adspredelse; Reis til Dublin! Du vil aldri angre. Aldri!

Her er noen tips til turen;

1.  Guinness Storehouse

2. To av de store whiskey destilleriene i Dublin:

Jameson Destillery

Teeling Destillery

3. Besøk et whiskey museum

Irish Whiskey museum

4. Få med deg dette fantastiske biblioteket: 

Books of Kells (Trinity College)

5. Bli med på feiringen av nasjonaldagen. Her finner du alt om hva som skjer

St Patricks feiring oversikt og  program 

6. Besøk den mektige St Patricks cathedral

7. Om du ønsker å komme deg ut av Dublin, kan du gjøre lurt i å ta turen til Glendalough 

8. Shopping i Grafton Street og Dawson Street.

9. Aktuelle hoteller;

The Morrison ligger sentralt i nærheten av Temple Bar som er et meget populært område (partyløypa).

Radisson Blue Dublin ligger sentralt like i nærheten av Trinity College (Books of Kells)

The Merrion Hotel er et luksushotell beliggende sentralt  i gåavstand til shoppinggater og mange restauranter og barer.

The Grand Canal Hotel beliggende like ved Grand Canal Docks som er vakker om kvelden – men et lite stykke fra shopping og severdigheter.

Schoolhouse Hotel  er et lite boutique-hotell som ligger i samme område som Grand Canal Hotel. Schoolhouse Hotel holder til i en gammel, sjarmerende skolebygning, derav navnet.

Turen er gjort i samarbeid med 

Tourism Ireland 

2 Responses

 1. Maliva

  Jeg gikk glipp av noe her ser jeg. Flotte bilder og proft reisebrev med gode tips! Gratulerer med ny oppdatert side….ryddig og oversiktelig. Sånn liker jeg! Hm….sånn vil jeg ha også. Tar du på deg oppdrag? Hakke tid se….. Klem

  Reply
  • Dit Peppern Gror

   Tusen takk kjære Maliva. Det var veldig hyggelige tilbakemeldinger! Det setter jeg stor pris på. Dublin er fantastisk! Der skulle vi vært meg og deg. Når det gjelder hjemmesiden så aner jeg ikke helt hvordan jeg fikk det til….haha! stor klem

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.