Jeg fører glasset til munnen og i det innholdet møter ganen får jeg assosiasjoner til blomstringen i Hardanger.

Version 2

Solen skinner fra skyfri himmel i hardangerbygda Ulvik. Vi sitter i bilen til Nils og svetter mens vi kjører oppover og oppover.  Ja nesten heilt til topps på Ulvik city, som det står å lese på Google.

Ulvik en høstmorgen

Ulvik en høstmorgen

– Her er det produksjonen på Hardanger saft og siderfabrikk foregår, sier Nils J. Lekve, lett rød av varmen. Nils startet opp for 11 år siden og produserer cirka 10 000 liter sider årlig. Det meste går til Vinmonopolet og hoteller. Hans gård er en av tre gårder som er med i Frukt og Siderruta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Likør, eplebrennevin og sider er noen av Nils sine produkter

Likør, eplebrennevin og sider er noen av Nils sine produkter

– Min sider er over 4,7 prosent, derfor kan jeg ikke selge direkte fra gården. Dette håper jeg endrer seg til neste år med et lovforslag som ligger inne nå.

Det store hjemmebrentapparatet

Det store hjemmebrentapparatet

Nils viser inn til rom med store tanker, til rom med hjemmebrentapparat større enn de fleste jeg har sett og til rom med eiketønner fra Frankrike.

– I disse tønnene har det vært lagret portvin, forteller Nils og fortsetter; “Derfor sitter det enda litt smak igjen i treet, noe som gir en ekstra piff på min sider”.

Rommet er nesten litt sakralt med buet hvitt murtak og det viser seg å stemme.

– Her i dette rommet har vi til og med hatt tre vielser med sorenskriver og full musikk, forteller Nils.

Under dette taket foregår både hjemmebrenning og bryllup

Under dette taket foregår både hjemmebrenning og bryllup

Vi går videre og ender opp i restaurantbygget.

– Det er her smakingen pågår. Vi kan også servere større måltid til grupper av besøkende. På veggen henger en plankett med påskriften; “Årets nyskapning”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Den prisen fikk jeg i forbindelse med TV2 serien “Smaken av Norge”, sier Nils som har all grunn til å være stolt.

– Likøren jeg vant med har jeg komponert selv, sier nøkterne Nils og fortsetter; “Jeg setter sammen de smakene jeg liker selv. Det viktigste er at det smaker eple”.

Version 2

En annen fordel med denne likøren er at den ikke er tilsatt sukker. Jeg bare nevner det.

Nils slår oppi et glass sider. Innholdet skinner idet boblene møter solen ute på den store terassen med utsikt herfra til evigheten. Jeg fører glasset til munnen og idet innholdet møter ganen får jeg assosiasjoner til blomstringen i Hardanger. Eplesmaken er påfallende og frisk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Jeg fryser fersk eplesaft og når den tiner blir saften konsentrert, altså rein eplesaft, uten noen former for tilsetningsstoffer. Deretter blander jeg i brennevin som jeg har brent selv.

Restaurantbygget rommer mange besøkende

Restaurantbygget rommer mange besøkende

Nils mottar all verdens merkelige telefoner. En dame ringte. Hun skulle ha fest og lurte på hva sideren inneholdt, da hun skulle ha besøk av en hyperallergisk gjest.

– Jeg sa som sant var at det kun er tilsatt reine indigrienser. Jeg bruker heller ikke kjemikalier når jeg vasker tankene.

På tampen av sesongen er det mulighet for hvermannsen å kjøpe eplekonsentrat direkte fra gården, slik at en selv kan lage sider hjemme.

– Det hender folk ringer midt på natten, etter å ha fått i seg betydelige mengder sider, og spør om alt fra produksjon til om jeg har mer epler på lager, forteller Nils og ler.

Version 2

Han ler mye og han ler også når han forteller at han har investert millioner.

– Det er mye galskap en kan finne på, men det har gått bra til nå. Jeg tar en dag av gangen og håper på at jeg får muighet til å selge direkte fra gården. Det er jo selvsagt også et problem at jeg ikke har lov å markedsføre produktene fordi det er forbudt å reklamere for alkohol i dette landet.

Det siste sier han nesten litt sånn fresende, men kontrollert.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nils selv har ikke tid til å nyte alkohol.

– Jeg har det travelt og står ofte med hode oppi sideren store deler av dagen. Da frister det lite og sette seg ned med et glass boblevann må jeg si. Det hender jeg tar meg en øl.

Det er mange ulike grupper og mennesker som besøker gården. Den morsomste episoden var med en gruppe fra Korea.

– De ankom tidlig morgen. En gruppe på ti til 12 personer som skulle på omvisning og smaking. Jeg startet med å servere dem et glass alkoholfri eplemost, men de fattet raskt interesse for sterkere saker. Jeg hadde stående 70 prosent brennevin og det ville de ha. Etter kort tid var hele gruppen dritings. De skulle videre til Eidfjord og sovnet selvsagt underveis. Jeg hadde en samtale med turistsjefen i Eidfjord som kunne fortelle at det var en svært taus og trøtt gjeng som ankom stedet, forteller Nils som noen ganger enda starter å storle av denne episoden.

Bli med på Siderslepp i mai;

Sidersleppet

Les mer om den eneste siderruten i Norge;

Siderruta

Leave a Reply

Your email address will not be published.