Jeg aner nesten ingenting om trøfler og har aldri smakt den kostbare “soppen” som blant annet vokser under jorden i skogene i Istria i Kroatia.

– En av verdens største hvite trøffler ble funnet i Istria. Den veide 1,3 kilo, forteller Daniela der hun står i Natura Tartufi sine produksjons og utsalgslokaler. Utenfor bjeffer 13 hunder med trøffelnese, klar til å gå ut i skogene rundt den lille fjellandsbyen Motovo.

Motovun er en liten, sjarmerende fjellandsby i selve hjertet av trøffeldistriktet

Motovun er en liten, sjarmerende fjellandsby i selve hjertet av trøffeldistriktet

To neser for trøfler

To neser for trøfler

Langs hyllene står det ulike produkter laget av og med trøfler. Vi får smake ost med trøffel, tapenade med trøffel, trøffelpasta og så videre. På bordet står det et fat fullt med sorte trøffler med en verdi opp mot 50 000 kroner. Jeg blir nesten litt andektig når jeg løfter en av de store, sorte, klumpete trøflene fra fatet. Synet av en trøffel er alt annet enn ekslusivt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trøfler på glass

Ekte trøfler er underjordiske sopper som vokser på røttene til spesielle tresorter.

– Det finnes to ulike typer trøfler; hvit og sort trøffel. De hvite har høyere verdi enn de sorte, men de er også sjeldnere og mer sensitive, forteller Daniela og fortsetter; “Den hvite bør være hel. Er den knukket faller verdien. Den beste prisen for trøffel får en i Italia, fordi de har et større marked for avsetning. Nylig ble en hvit trøffel solgt for en halv million på auksjon i New York.( Verdens største hvit trøffel )

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En god trøffelhund kan oppdage trøfler en halv meter under jorden. Opplæringen av hundene starter tidlig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Allerede når valpene er en måned gamle starter vi å smøre spenene til moren med trøffelolje, slik at valpene skal assosiere trøffel med noe positivt. Senere legger vi brød dynket med trøffelolje i gresset, slik at valpene selv skal finne dem for deretter å bli premiert. Senere graver vi ned ost med trøffel, så valpen forstår at den må grave etter godsakene, forteller Daniela.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daniela forteller at hun foretrekker blandingshunder.

– Vi bruker en del labrador, men blandingshundene er å foretrekke, fordi de er lettere å lære opp. Jeg bruker kun tisper. Min erfaring er at de blir flinkere.

Tidligere brukte jegerne griser.

– Grisene har sans for lukseriøse mat og var god på å finne trøfler. Men problemet var at det var vanskelig å få dem til å stoppe, slik at de kom til å spise trøflene. Hundene er lettere å dressere til å la være å spise fangsten, forteller Daniela.

Ost med trøffel

Ost med trøffel

Sjokolade med trøffel

Sjokolade med trøffel

Daniela forteller at det kan være så mange som 3500 trøffeljegere i skogene rundt den lille fjellandsbyen Motovo i Istria.

– Jeg går ofte ut om natten, da er det ikke så mye folk. Det går ofte ikke mer enn 15 minutt før hunden markerer. Det er ikke alltid at vi finner noe, men ofte har vi en fangst på 100 til 200 gram. En dag fant hunden en trøffel på 300 gram. Da gav jeg den en stor klem, puttet trøffelen i lommen og gikk hjem.

Smaksprøver med produkter som inneholder trøfler

Smaksprøver med produkter som inneholder trøfler

På en god sesong finner hver jeger 10 kilo trøfler hver.

Om du ikke har smakt trøffel kan smaken minne en blanding av rødvin, sjokolade og ost, eller noe i nærheten av den jordaktige duften av sopp. Jeg må innrømme at jeg ikke var særlig begeistret etter å ha inntatt produkter som inneholdt trøffel og også ren trøffel. Jeg fikk litt overdose i løpet av et par dager, noe som førte til svært oppblåst mage og oppstøt. Jeg følte jeg gikk rundt og luktet trøffel, noe som nok måtte kunne betegnes som en “luseriøs lukt”.  Det er vel første, og eneste gang, jeg får gleden av en slik luksus – overdose med trøfler.

Hvit trøffel er mest ekslusiv og høstes i november

Hvit trøffel er mest ekslusiv og høstes i november

Det sies at den hvite trøffelen er mer intens enn den sorte, noe jeg håper en gang å få testet ut. Har du noen gang smakt trøfler? I så fall; hva synes du?

En rett fra restauranten Konoba Mondo i Motovun

En rett fra restauranten Konoba Mondo i Motovun

Se hvordan trøffelen blir høvlet i tynne skiver over maten;

Natura Tartufi 

2 Responses

 1. GlobetrotterElisa

  Jeg skal til Italia i september og håper jeg får bli med på en trøffeljakt da! Jeg har aldri smakt trøffel sånn ene og alene, så jeg gleder meg veldig til å få smakt på dette!

  Reply
  • Dit Peppern Gror

   TAkk for kommentar Globetrotter Elisa 🙂 Jeg hadde forestilt meg en litt annen smak, så jeg er spent på å høre hva du synes. Det er faktisk ganske sterkt for fordøyelsen. det var også litt overraskende. Lykke til på trøffeljakt!! gleder meg til å lese om det 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.