Visste du at et oliventre kan bli 1000 år gammelt og enda gi frukt? Det ante ikke jeg før jeg traff Nicoletta Balija (34) i den lille, sjarmerende fiskerlandsbyen Fazana i Istria, Kroatia. Hun produserer en av de 20 beste olivenoljene i verden (Flos Olei). Jeg visste heller ikke at du kan steke i extra virgin olje og at olje skal oppbevares langt fra varmen fra en ovn. I tillegg skal flasken være farget for å bevare kvaliteten. Vet du forresten hva polyfenoler er og hva de gjør for kroppen din?

foto Marijke Van De Staak

foto Marijke Van De Staak

Vi sitter på puter mellom 500 oliventre. Jeg får vann i munnen bare av synet av det som står foran meg. Små tapas, alle laget med olivenolje fra Nicoletta sin olivengård, som hennes bestefar en gang etablerte. De små rettene er laget av chef Sanel fra restauranten Stara Konoba.

Mat med flasker

mat flere sorter

– Ta glasset med olivenolje mellom hendene og varm den opp før du smaker. På den måten får du ut alle smakene, sier Nicoletta. Hun fortesetter; “Etter å ha fått oljen i munnen drar du pusten inn mellom fortennene. På den måten kjenner du om kvaliteten er god”. Jeg gjør som hun sier og som et fyrverkeri danser smakene rundt i munnen og det føles som om jeg har spist han halv chili.

– Smaken skal være sterk og litt bitter og munnen din skal ikke føles fettet, fortsetter Nicoletta. Hun har helt rett. Sterkt, bittert og fri for fett.

olje i glass

It`s a man`s world

Nicoletta forteller at å drive en olivengård er en mannejobb her i Kroatia.

– Jeg er ganske alene som kvinne i denne bransjen. De fleste er middelaldrende menn som fortsetter å dyrke og produsere på den gamle måten min bestefar gjorde. Jeg prøver å utvikle meg, men møter ofte motstand fra konservative produsenter.

Det er mai måned og oliventrærne står i blomst

Det er mai måned og oliventrærne står i blomst. Det finnes 1500 ulike arter oliven

Etter at Nicoletta sin far døde for syv år siden tok hun selv over produksjonen.

– Jeg brukte litt tid på å bestemme meg for å overta, men jeg var nysgjerrig på å finne ut hva som ligger bak en god olivenolje. Jeg regner med å kunne fordoble min produksjon de neste fem til syv årene.

Et voksent oliventre gir 40 til 60 kilo oliven per år. Det eldste treet til Nicoletta er 26 år gammelt. Hun produserer ca 1000 liter olje i året, avhengig av været.

– Her i Istria er vintrene ofte kalde. Oliventrær liker ikke kulde og noen år har vi opplevd at svært mange trær dør. I 1960, lenge før jeg var født, opplevde min bestefar at ingen trær på gården bar frukt, på grunn av kulden.

Selv om trærne blir ødelagt i kulden, heler de seg selv. Her sees et tre som allerede har fått nye skudd

Selv om trærne blir ødelagt i kulden, heler de seg selv. Her sees et tre som allerede har fått nye skudd

Nicoletta forteller at hun mixer tre ulike typer olje.

– Det finnes 1500 ulike sorter oliven. Noen oliven er gode for å spise, andre for å lage olje av. Jeg bruker Buza, Bjelica og Leccion som er en søt type. Noen ganger tar trærne hvileår, slik at produksjonen varierer sterkt. Noen år gir et tre 40 kilo, neste år fem kilo.

Olje flasker

– Jeg ønsker å produsere en hverdagsolje. For meg er det ikke noen vits å produsere en ekslusiv olje som kun brukes i restaurantbransjen. Jeg er mer opptatt av å få en olje av høy kvalitet som passer til det meste og de fleste.

I tillegg må den være full i polyfenoler.

– Polyfenoler er stoffer som finnes i planter. I oliven finnes polyfenoler som er spesielt gunstige på magen og huden. En god scrub er blanding av olivenolje, sukker og mandelolje. Billig og bra.

eli smaker

Noen oliven passer bedre til å spise enn til oljeproduksjon

Nicoletta snakker om trærne sine som andre snakker om mennesker.

– Oliven er veldig sensitive derfor velger vi å håndplukke dem. Vi plukker 20 kilo i hver kurv og kjører to ganger per dag til møllen, slik at olivenene er helt ferske når de blir presset, forteller hun der vi sitter i hagen. Nicloletta er full av entusiasmen og snakker, viser bilder og videoer. Mannen Emanuele serverer sort kaffe og kjeks. Deretter går vi tur mellom trærne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er ulik størrrelse på bladene på et hunntre og et hanntre

– Dette er et hanntre og dette er et hunntre, forklarer Nicoletta. – Et hanntre kan befrukte 20 hunntre. Hun viser meg favorittreet sitt og trær som er ødelagt av kulden. Hun viser meg olivenblomster og små knopper og idet jeg skal avslutte sier hun;

“Du er velkommen til å være med på innhøstingen i oktober”. Jeg som aldri har hatt noen særlig kunnskap om oliven, lar meg ikke be to ganger. – Jeg kommer tilbake, vær du sikker.

Så krysser jeg fingrene for at jeg kan få følge hele prosessen og at jeg kan dele den med dere i et nytt blogginnlegg.

Noe av dere som har gode anbefalinger på olje? Noen favoritter?

Visste du forresten at du kan bruke god olivenolje i sjokoladepudding?

sjokoladep

Leave a Reply

Your email address will not be published.