Vi ankommer med vinden i ryggen. Båten er laget av tre og er over 30 fot og bak roret står kaptein Susan. Hun har kun lagt til land et par ganger tidligere og holder på å drite seg ut hver gang, selv om hun mestrer det perfekt. Jeg er lettmatros og skulle vært medlem i “Hiv og Hopp” klubben. Den er beregnet på sjøfruer som blir kjeftet på av mannen som står og roper; “Ta nå trossa da! Ikke kast før jeg sier kast! KAST! Helvete klarer du ingenting!!??”.

Heldigvis så kjefter ikke Susan så mye, bare litt, og jeg klarer meg fint som lettmatros. Vi kaster loss i den lille grenda Herand noen mil fra Jondal i Hardanger og jeg tar blokk, penn og kamera og går på tur for å se hva jeg finner av spennende ting i den vesle bygda.

Herand har ikke et stor sentrum, men vakkert er det

– Jeg er på det norske kvinnelandslaget i alpint og ligger her og lader opp til sesongstart, forteller Mina Holtmann Fürst der hun står utenfor det siste jeg ventet meg i fjordlandsbyen Herand; en bod full av ski, ja ikke vannski men alpinski!! Mina er entusiastisk over både Herand, Jondal og Sommerskisenteret.

Skiltet over skibua sier det meste

Skiltet over skibua sier det meste

Freshe Mina

– Sommerskisenteret er superbra. Vi får alt vi trenger der. De prepper nye traseèr og det er flere bakker og en kulekjøringstrasè, forteller hun der hun står og skinner i solen som også glitrer med sitt åsyn. Hun har gode ord å si om Herand også.

– Vi bor og spiser her i bygda. Det passer oss perfekt fordi her kan vi drive med all mulig vannsport i tillegg til at det er så vakker natur.

Imens Mina prepper ski tar jeg meg en tur oppover i lia. Der oppe på veien mot Odda ligger et stort område full av hellerisninger fra Jernalderen. Solen har stukket av og vannet fosser igjen fra den eviggrå himmelen, så jeg nøyer meg med ett av hellerisningsfeltene før jeg igjen setter kursen nedover bakkene.

Utsikten er vakker. Fjord, fjell og fosser er vanskelig å få nok av.

Vakre gårdstun langs veien

Vakre gårdstun langs veien

Tilbake i sentrum stikker jeg inn på restauranten Meieriet. Noen har tipset meg om stedet og det med rette. Vedlukten slår i mot meg. Bak resepsjonsdisken står en stor ovn hvor pizzaene spaes inn og ut i høyt tempo. Rundt i det svært hyggelige lokale sitter folk blandet med de gamle møblene og antikviteter fra svunnen tid, noe som lager den gode stemningen i lokalet.

Jeg møter eieren av stedet, Trym Klingenberg fra Oslo. Det viser seg at han er tidligere landslagstrener for alpinlaget og bor halve tiden i Herand og halve i Hemsedal.

– Jeg og kona kjøpte dette stedet usett, forteller han og fortsetter; “Jeg setter stor pris på landsbykulturen her. De fleste prøver å bevare den gamle bebyggelsen noe som opprettholder god atmosfære i bygden”.

Trym har bevisst innredet Meiriet med gamle ting.

– Jeg er svært opptatt av å bevare gamle tradisjoner. Mye av de gamle tingene jeg har på Meieriet, kommer fra Herand.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det samme gjør råvarene han bruker.

– Jeg prøver å bruke lokale råvarer. Det jeg ikke får tak i her, får jeg gjennom restauranten Villa Paradiso i Oslo. Du vet parmaskinke er ikke helt enkelt å få fra Herand, sier han og ler.

Den store pizzaovnen fyres med ved

Den store pizzaovnen fyres med ved

Trym forteller at de som trener landslaget i år er fra Canada og Slovenia.

– De elsker Herand. Det er helt unikt at du har både sjø og snø i så kort avstand. Dette har de aldri opplevd før.

Om kvelden spiser jeg og kaptein Susan pizza på Meiriet som er full av gjester. Deretter skvulper vi oss i søvn under Folgefonnas velde.

Om du ønsker å besøke Herand kan du ta hurtigbåt fra Norheimsund som korresponderer med buss fra Bergen om morgenen. Deretter bærer det rett til vakre Herand hvor du kan ta skibussen til Sommerskisenteret i Jondal, eller du kan leie sykkel og sykle rundt, eller du kan sitte rett opp og ned og nyte det den lille sjarmerende bygda har å by på.

Mer om Meieriet får du her;

Meieriet

Her er hva TripAdvisor skriver om Meieriet;

Meieriet Trip Advisor

Her får du rutetider og annen info;

Hardangerfjord Sightseeing

Leave a Reply

Your email address will not be published.