Jeg sammen med en av de mange kamelmennene rundt pyramidene på Giza, Egypt

Jeg sammen med en av de mange kamelmennene rundt pyramidene på Giza, Egypt

Jeg har ikke bodd fast over flere år i utlandet, men jeg har bodd i lengre perioder blant annet i Spania og Øst Afrika.  Jeg lengter stadig ut. Ut i verden.  Jeg skulle ønske jeg kunne bo andre steder. Steder jeg enda ikke kjenner som land i Asia, hvor det er billig å bo.

Her er huset mitt på Zanzibar under oppbygging

Her er huset mitt på Zanzibar under oppbygging

Å bo i andre kulturer har selvsagt både positive og negative sider. Her tar jeg for meg noen av fordelene:

1. Du må hele tiden endre ditt begrep av “normal”. Hva er å “være normal”, hva menes med “helt normalt”. Ofte mener vi det vi har vennet oss til, det vi opplever i kulturen vi har vokser opp i. Ved å være del av en annen kultur utvides begrepet “normal”.

Ved å oppholde meg med maasaiene fikk jeg hele tiden utfordret hva som er

Ved å oppholde meg med maasaiene fikk jeg hele tiden utfordret hva som er “normalt” og “ikke normalt”

2. Du blir enda mer bevisst på hva du kommer fra ved at du hele tiden forteller mennesker du møter, hvor ditt opphav er. Du blir også mer bevisst på din egen kultur, dine egne holdninger og din egen oppfatning av “hjemme”. Du får dermed utvidet din horisont på “hjemme” og “borte”.

Hjemme i Bergen er annerledes enn hjemme på Zanzibar

Hjemme i Bergen er annerledes enn hjemme på Zanzibar

eli i kibandaen

3. Om du reiser alene, setter du mer pris på ditt eget selskap og ser at du (som oftest) klarer å ta avgjørelser på egen hånd, som igjen gir et puff til selvtilliten. “I made it”

4. Du ser på mat og drikke på en annen måte. Når du opplever ukjent mat, med nye smaker og lukter, utvider du ditt forhold til hva du liker og hva du ikke liker. Å smake på ny mat kan være et helt lite eventyr. Ekstemutgaven er selvsagt å drikke blod, slik jeg gjorde i Masaailand. Den beste maten jeg har smakt noen gang var da jeg bodde privat os en familie i Kashmir i India. Et annet favorittland er Etiopia.

Jeg ble invitert i bryllup i Addis Abeba og fikk smake på alt av etiopisk mat. Favoritt er injera (sur pannekake) med Doro Wot, sterk krydret kyllingrett

Jeg ble invitert i bryllup i Addis Abeba og fikk smake på alt av etiopisk mat. Favoritt er injera (sur pannekake) med Doro Wot, sterk krydret kyllingrett

5. Du utvider ditt forhold til hva som er vakkert. Noen ganger har vi ganske snevre oppfatninger om hva som er vakkert. Når du kommer ut i verden blir disse oppfatningene satt på prøve. Det kan være farger, klesplagg, utseende eller natur. Det er i hvert fall helt sikkert at du kommer hjem igjen med noe helt annet du karakteriserer som vakkert, enn da du dro. Vær åpen.

Når jeg ser naturen nord i Italia blir jeg også minnet på naturen hjemme i Norge

Når jeg ser naturen nord i Italia blir jeg også minnet på naturen hjemme i Norge

6. Du blir god på å finne frem. Det er en fordel å bli “lost”. Å gå seg vill gir ofte nye opplevelser og kanskje endatil nye møter med mennesker. På denne måten finner du frem til nye steder i ditt nærområde. Du blir vant med å spørre andre om veien og du blir god på å ta lokal transport, noe som jo også kan være både billig og morsomt.

Jeg har gått meg vill noen ganger i Kairo

Jeg har gått meg vill noen ganger i Kairo

7. Du blir god på å se at vi alle er ganske like, på tvers av kontinenter og kulturer. Vi har stort sett de samme følelsene som glede, sinne og sorg. På samme tid setter du mer pris på ulikehetene hos menneskene du møter. Noe av det mest spennende jeg vet om er å bli kjent med en helt ny kultur.

I Dakhla i Marokko fikk jeg smake kamel for aller første gang

I Dakhla i Marokko fikk jeg smake kamel for aller første gang

8. Vi har et ordtak som sier “Borte bra, men hjemme best“. Jeg vet ikke om jeg helt støtter det, men jeg vet at jeg ofte tenker; “Jammen har vi det fint og godt i Norge”. Ved å være ute, blir du mer bevisst på hva du har hjemme og å lengte hjem kan, om enn så vondt det kjennes, innimellom være godt.

For noen år siden var dette mitt hjem. 10 kvadrat hybelrom

For noen år siden var dette mitt hjem. 10 kvadrat hybelrom

9. Å være ute over lengre perioder gjør at du kan føle deg vel med at du er i stand til å bryte opp rutiner. Om du er pensjonist, om du er småbarnsmor eller far, om du er ung og singel; du har klart å bryte opp fra en rutine. Selvsagt er ikke dette for alle, men om du føler du er kommet inn i et spor, kan det å bryte opp være en herlig følelse. Da jeg var mamma tok jeg med to barn og flyttet til Spania i en periode.

Skulle gjerne ha flyttet tilbake til Spania, som hit til Gamlebyen i Malaga

Skulle gjerne ha flyttet tilbake til Spania, som hit til Gamlebyen i Malaga

språk

10. Du kan lære deg et nytt språk. Jeg skulle ønske jeg kunne lære meg mange språk. Å gå i butikken og handle og kunne noen gloser føles deilig. Å kunne si litt på stedets språk, til naboene eller andre du møter ,fører til mer åpenhet og vennlighet. Språk er nøkkelen i mange sammenhenger, så sørg for å lære deg de språk du ønsker å lære. Selvsagt er det en fordel å være ung, men det er vel aldri for sent.

Å få lære maasaikulturen å kjenne har vært en enorm berikelse i mitt liv

Å få lære maasaikulturen å kjenne har vært en enorm berikelse i mitt liv

11. Det beriker ditt liv. Å få lov til å være en del av en annen kultur er en stor berikelse i livet. Har du barn kan disse også innlemmes i berikelsen, noe de vil ha med seg resten av livet. Å vita at eksempelvis Afrika ikke bare består av fattigdom og elendighet er et stort pluss på livets vei. Å bruke noen penger på å være del av en annen kultur, er å investere i ditt og eventuelt barns liv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvor kunne du tenkt deg å bo, for kortere eller lengre perioder?

6 Responses

  1. Renates Reiser

    For et supert innlegg! Jeg har ikke bodd så mye utenlands, 1 år i Stockholm og 1/2 år i Roma og Athen, men jeg har jo reist en del i tillegg og kjenner meg igjen i så mye du skriver. 🙂 Dersom jeg hadde muligheten til det skulle jeg gjerne bodd/oppholdt meg i lengre perioder i mange av verdens land. Det er så mange av de jeg gjerne skulle blitt bedre kjent med. Tror jeg har litt for mange drømmer..

    Reply
  2. Dit Peppern Gror

    Det kan aldri bli for mange drømmer Renate 😉 Selv om de er mange kan en prioritere dem etter hvert som livet går sin gang. Så gøy at du kjenner deg igjen i det jeg skriver. Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på hva jeg har lært opp gjennom årene, så derfor fint også for meg å se på sort på hvitt. Jeg synes jeg er et priviligert menneske som får muligheter til å besøke nye steder og treffe nye mennesker! Lucky us 🙂 God tur videre og tusen takk for kommentaren #happy 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.