Etter at Tone har svinget leiebilen opp i fjellet i reineste vestlandstil, og passert landsbyen Zuccarello er vi nesten på toppen. Etter flere hårnålsvinger åpenbarer det seg et slott, eller rettere sagt rester av et slott, som ble bygget så langt tilbake som på 900-tallet. På skiltet i veien står det å lese; Castelveccio Di Rocco Barbena som er navnet på den lille landsbyen. Jeg synes det riktig svinger over navnet.

Casteveccio Rocca de Barbena

Castelveccio Rocca de Barbena er en sjarmerende landsby

Landsbyen, som består av klynger med steinhus som klamrer seg fast i fjellsiden, ligger i regionen Liguria. Regionen er mest kjent for sin gode extra virgin olivenolje og for sin frodige grønne natur. Det produseres også en del vin i distriktet.

Castelveccio dateres tilbake til 1100 tallet og enda står historiske monumenter fra den tid. Bortsett fra borgen og et par kirker er det ikke mange attraksjoner i landsbyen. Det føles litt ensomt, men de fleste innbyggerne er bønder og i gang med arbeidet sitt. De kommer ikke ut før etter solnedgang. Innimellom høres lyden av unger som spiller fotball.

Kirkedøren

Tone Nordhagen og mannen Knut, til daglig bosatt i Bergen, har hatt leilighet i Castelveccio i tolv år. De besøker stedet seks til ti ganger per år. Denne gang er hun her uten Knut.

Tone Nordhagen

Tone Nordhagen

– Første gangen vi kom til Castelvecchio leide vi en leilighet. Vi falt helt for landsbyen og bestemte oss for å kjøpe. Da det rommelige huset, som er en del av den gamle bebyggelsen under det store slottet, kom for salg slo vi til, forteller Tone.

– Vi gikk straks i gang med å rehabilitere terrassen fordi vi liker å leve mye ute. Opprinnelig var det kun et tak som ble brukt til å tørke frukt og urter, men vi har gjort den om til vårt behov ; en plass som vi kan leve ute så mye som mulig. Vi inntar våre måltider her, vi soler oss her og vi nyter utsikten.


Tone har invitert på ekte italiensk hjemmelaget pasta og hvitvin fra Liguria distriktet.

– Vi drikker stort sett  italiensk vin, forteller hun og fortsetter; “Favoritt vindistriktene er Piemonte og Valpolicella. Hvitvinen herfra er hovedsakelig laget av druer med navn Pigato eller Vermentino”.

I tillegg til god mat og drikke trekker Tone frem naturen.

– Naturen her er fantastisk og byr på mange muligheter for turer og friluftsliv. Det er oppmerkede løyper og mange valg. Om vi ønsker kan vi kjøre 20 minutter ned fra fjellet og oppsøke den italienske riviera med strender og badeliv.

Tone og Knut er ikke de eneste skandinaviere her.

– Det er både nordmenn, svensker og dansker her, men det er ok for meg så lenge majoriteten er italienere. For å bo slik oppe i fjellene, bør en vel være glad i ro, natur, kultur, mat og vin og historie.

Deler av dette stedet eies av nordmenn og er nå til salgs

Deler av dette stedet eies av nordmenn og er nå til salgs

Den nå avdøde Bjørn Alfselius hadde hus i landsbyen.

– Det er mange musikere og kunstnere her, forteller Tone og fortsetter; “Jeg setter stor pris på de ulike årstidene. Om vinteren kan det være ned mot et par grader. Da koser vi oss foran peisen. Om sommeren har vi ofte besøk av barn og barnebarn og drar på stranden i sommervarmen. Da er det deilig å komme tilbake hit i fjellet, til kjølig frisk luft”.

Hun anbefaler gjerne andre å kjøpe seg bolig i Italia.

– Et godt råd kan jo være å leie i starten. En uke i en av de større leilighetene her koster cirka 4 til 5000. Da er det sengeplass for fire til åtte personer.

Tone regner med å få mange gode år i Castelveccio.

– Jeg skulle kanskje ønske det ble litt mer liv her året rundt, men landsbyens lokale samfunnslag, ProLoco, er flinke på å arrangere ulike typer landsbyfester. Da blir det liv og røre i landsbyen, sier Tone.

Casteveccio er romantisk i kveldslyset

Casteveccio er romantisk i kveldslyset

Castelveccio har ikke mange overnattingssteder, men to små hoteller holder åpent det meste av året. Antico Melo er et lite hotel med kun tre rom. Stedet drives av ekteparet Gerhardi og Maria Teresa som står for det meste, inklusiv kokkeleringen. All maten er laget med råvarer fra stedet, eller området. Husfruen, Maria Theresa dekker opp på terassen hvor utsikten kan ta apetitten fra enhver. Å sitte her og spise den hjemmelagede maten, drikke husets vin i krukke og se solen gå ned og månen komme opp, føles eventyrlig.

Bli med på et måltid hos Maria Theresa i neste blogginnlegg.

No Responses

  1. GlobetrotterElisa

    Det er akkurat et slikt sted jeg vil ha… helst NÅ! Planen er å reise litt rundt omkring i Italia og andre steder i Europa til jeg støter på den byen/landsbyen som bare sier til meg at “her skal du bo”! Flotte bilder og et utrolig koselig sted!

    Reply
  2. Dit Peppern Gror

    Tusen takk GlobetrotterElisa! 🙂 Ja jeg er helt frelst for dette stedet, men kanskje LITT for rolig for meg. Jeg måtte i så fall hatt et kjøretøy slik at jeg kunne oppsøke steder med litt mer ståk… hehe. Det er mulig å leie mindre rom også i Castelveccio, tror jeg. Bare ta kontakt om du ønsker noe mer info. Hei og hopp. Takk for kommentaren 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.