Kanskje du er som meg; elsker å gå på det lokale markedet der jeg kommer. Det er da jeg føler meg bortreist. Allerede før jeg entrer det store markedet Atarazanas kan jeg ikke unngå å legge merke til porten inn til alle herlighetene som dekker ethvert behov du måtte ha i forhold til mat og drikke. Porten er datert helt tilbake til 700-tallet, da araberne hersket i Malaga. Bygningen var tidligere et skipsverft, et sykehus og en militær forlegning. På 1400 tallet ble det brukt til katolsk kloster, men lyden av bølgene, som den gang gikk helt opp til porten, ble for støyende for dem som ville be. Markedet ble i siste halvdel av 1800 tallet til det de fremstår som i dag.

Porten inn til alle herlighetene

Porten inn til alle herlighetene

Innenfor er det mennesker i alle aldre, fasonger og utgaver. De fleste er lokale på jakt etter godbiter fra de mange salgsbodene organisert etter grønnsaker, ost, kjøtt, fisk og skalldyr og andre saker som krydder, rosiner, mandler, nøtter og oliven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Disse olivene er ganske harde og salte, men smaker deilig og litt annerledes enn de jeg er vant med

Det lukter på markedet. Den dominerende lukten er ost, men også den store mengden sjømat og oliven lukter. Lukten endrer seg i den store mathallen. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA I Malaga regionen dyrkes tropiske frukter som mango, avokado og til og med viltvoksende sukkerrør. Nord i Malaga dyrker de grønnsaker som tomater og frukter som appelsiner og sitroner. En av de svært lokale salatrettene er laget av tørrfisk (torsk), poteter, løk, oliven og appelsiner; “Ensalada malagueña”. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Vest i Malaga, hvor temperaturen er lavere, vokser det sopp og kastanjer. Her drives også griseoppdrett hvor grisene går fritt og spise av naturen rundt. Det at grisene spiser nøtter og kastanjer, og i tillegg beveger seg mye, gjør til at kjøttet som ofte brukes i pølser og skinker, blir ekstra godt.

Soppen er stooooor

Soppen er stooooor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Zurrapa er til å smøre på skiven og er laget av svinekjøtt, spekk, hvitløk, søt paprikapulver og krydder. En noe ukjent smak, men det smaker godt. Zurrapa brukes mye i Malaga.

Ulike typer Zurrapa

Ulike typer Zurrapa

Her hjemme i Norge bruker vi lite geit. Jeg elsker geit når den blir slaktet og grillet hos masaaiene, men i Norge har jeg enda tilgode å se salg av geitekjøtt. Malaga har sin egen geiterase “Cabra malagueña”. Denne rasen er en av verdens mestproduserende melkegeiter i verden. Melken brukes blant annet til ost som smaker himmelsk. Kjøttet brukes ofte i pølser eller middagsretter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Her er en del turister, men langt de fleste er lokale innbyggere

Det finnes skjell i alle varianter og farger

Det finnes skjell i alle varianter og farger

Fra noen av skjellene kan du høre lyder som svupp, svupp. De er i live og venter bare på å bli kastet i den sorte gryte. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Selv om det er mye å se på langs veggene kaster jeg raskt øynene opp på et digert glassmaleri i enden av bygningen. Det sies at det er malt av elever ved kunstskolen hvor far til Pablo Picasso var lærer. Malaga var Pablo Picasso sin fødeby. Mer om Malaga og mer om Picasso kommer i et annet blogginnlegg. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Skal du være så heldig at du kommer til Malaga; ta turen til Atarazanas enten du vil kjøpe med deg noen godbiter hjem eller du kun vil nyte det å vandre rundt blant alle godisene. Det kan lønne seg å gå i ukene, da det er trangt med folk i helgene. Markedet ligger helt sentralt i sentrum, like i nærheten av hovedgaten som går langs havnen. Ønsker du hjelp av en guide, enten det er å besøke markedet eller få en omvisning i gastronomiske Malaga kan Spain food sherpas være en god ide å ta kontakt med. På deres nettside vil du også kunne finne linker til andre markeder, blant annet et økologisk marked, Guadalhorceecologico. Bli med til avdelingen for sjømat;

Samarbeidspartnere:

Spanias turistkontor i Oslo

Spanias turistkontor i Malaga

Leave a Reply

Your email address will not be published.