Noen mennesker er avhengig av å ruse seg, andre av å spise sjokolade og atter andre av å reise. Det er ikke godt å vite hva som er best og verst, men å være reiseavhengig kan være et styr, på en måte. Jeg er en av dem. Jeg sier det høyt; Hei mitt navn er Eli og jeg er REISEAVHENGIG.

Jeg sammen med en av de mange kamelmennene rundt pyramidene

Jeg sammen med en av de mange kamelmennene rundt pyramidene

Det finnes ikke noe anonym klubb eller noe drug for å avenne meg. Det eneste som hjelper er å REISE eller til nød; å vite at jeg igjen skal reise. Det er nesten ikke til å holde ut å tenke på at det er uker, ja måneder til jeg igjen skal reise. Hva skyldes så denne reisetrangen? Jeg må innrømme det; jeg aner ikke. Det kan selvsagt være rastløshet, gener, nysgjerrighet, ønske om å gjøre noe nytt og annerledes, ønske om å møte nye mennesker, leve billigere (ikke minst) og lever MER (eller enda mer).

Her er jeg i Dakhla i West Sahara. Jeg var på reise i tre dager og i Marokko i to, så da var det om å gjøre å få maks ut av tiden.

Her er jeg i Dakhla i West Sahara. Jeg var på reise i tre dager og i Marokko i to, så da var det om å gjøre å få maks ut av tiden.

Å reise er ikke noe nytt. Mennesket har reist over kontinenter, fra by til by, på jakt etter land, etter jobb eller etter bedre tider.Det har vi mange eksempler på med dagens flyktningekatastrofe. De vandrer alle med et mål for øyet; et bedre liv. Det ligger i menneskehetens utvikling, å vandre. Endatil i dag vandrer 30 til 40 millioner nomader rundt omkring i verden.

Eli og Sayed

Meg og Sayed bosatt i Siwa Desert. Beduinene var og er nomader enda til i dag.

Sånn vitenskapelig sett er nok hverken du eller jeg fysisk avhengig av å reise. Forskere mener at avhengighet er en kronisk, behandlingsvennlig forstyrrelse som handler om vårt dopaminsystem, en del av hjernen vi ikke kan kontrollere. En ting er klart; Å være avhengig av å reise, er ikke det samme som å være avhengig av ulike typer rusmidler. Det er klart.

Blogg addict facebook

Noen mener at måten du takler å komme hjem, eller tilbake til utgangspunktet på, viser om du er avhengig eller ikke. Går du, som jeg, rundt og føler deg deprimert og savner alt du nettopp har forlatt, ja da kan det være du er avhengig. De fleste rundt meg vet at jeg går inn i en kort periode med tristhet, men at det går over.

Jeg skal ikke tilbake til Giza og pyramidene - NOT

Jeg skal ikke tilbake til Giza og pyramidene – NOT

Det første jeg gjør når jeg kommer hjem fra reise er å surfe på nett for å se om jeg kan finne andre reiser, billigere reiser, reiser tilbake, reiser til andre steder. reiser til hvor jeg har vært og reiser dit jeg ikke trodde jeg skulle dra.

Jeg fikk et hang up på Zanzibar for snart ti år tilbake. Det er over.

Jeg fikk et hang up på Zanzibar for snart ti år tilbake. Det er over.

Det er interessant å vite at forskeren Dean Hamer fant et gen, D4DR, som er knyttet til dopaminnivået i hjernen. Men hele 500 ulike gener påvirker personligheten vår, så dette er et ukjent og mystisk område med utallige varianter av kombinasjoner. I den senere tid har et mutert D$DR gen blitt knyttet til hyperaktivitet og til en spesille stamme i Kenya, Ariaal strammen. Uten denne genetiske mutasjonen ville ikke stammen overlevd, men sultet. Jeg vil tro dette også gjeler Maasai stammen som jeg jo kjenner godt.

Ariaal stammen er nær knyttet til Maasaiene og jeg antar de har mange gener til felles. Her er Mama Kaika

Ariaal stammen er nær knyttet til Maasaiene og jeg antar de har mange gener til felles. Her er Mama Kaika

Det er velkjent at reiser ut i det ukjente stimulerer adrenalin hos reisende. Det er usikkert om vi kan bli avhengig av adrenalin, men folk i spesielle yrker, eller andre spenningssøkere, leter etter situasjoner der de ubevisst får et adrenalinkick.

Det er en forskjell i å gå og se en gorilla i Zoo, enn i virkeligheten, sier Martin Milton en engelsk psykolog som liker å reise. Det har han jo rett i, men det er ikke for alle å legge avgårde til skogene i Kongo eller Rwanda.

Vi skal heller ikke se bort fra følelsen av frihet. Selv om vi irriterer oss grønn av sure sikkerhetsvakter, at vi må kvitte oss med flytende væske, at vi må sitte timevis på en flyplass ved forsinkelser, at vi må sitte i midtsete og at vi blir visitert fra topp til tå. Selv da føler noen av oss fri. Fri fra forventninger hjemme, fri fra det kjedelige hverdagslivet og fri fra stress.

blogg office boring

Det er ennå umulig å si hvorfor noen av oss reiser og noen ikke. Forfatteren Robert Sangster hadde en gang en samtale med en prest som sa noe så treffende som; ” In all my years, I’ve never once heard a man on his deathbed say: ‘My one regret is that I didn’t spend more time in the office.’”

Ønsker du å teste om du er reiseavhengig;

http://www.wanderlust.co.uk/magazine/articles/advice/are-you-hooked-on-travel?page=1

Leave a Reply

Your email address will not be published.