Jeg får stadige tanker om hvorfor jeg hele tiden reiser UT av landet jeg bor i. Ut av Norge. Jeg bor i et av verdens vakreste land. Det trenger vi ikke utendlanske nettsteder til å fortelle oss.

Trolltunga er i mitt nærområde, men jeg har aldri vært der

Trolltunga er i mitt nærområde, men jeg har aldri vært der

Det er mange av oss som søker ut. Bort til fjerne steder hvor få,eller ingen, har satt sin fot. Hva vil jeg der? Stadig treffer jeg reisende som nærmest har en liste de krysser av. Mange vet ikke engang eksakt hvor de befinner seg, eller i det minste, kjenner de lite til landet og kulturen de beveger seg i. “Must do listen” kan bestå av høye fjell som Kilimanjaro eller Himalaya eller andre nesten ubestigelige formasjoner.

For meg er Kilimanjaro et fjell som andre fjell, ikke noe jeg må bestige

For meg er Kilimanjaro et fjell som andre fjell, ikke noe jeg må bestige

Meg og masaikrigeren Kaika i masailand like under foten av Kilimanjaro

Meg og masaikrigeren Kaika i masailand like under foten av Kilimanjaro

Jeg har sett de. Klatrerne. De bestiger Kilimanjaro. Etterpå går de rundt med t-skjorter hvor det står; “I did it”. Så drikker de øl på takterassen på hotel Kindoroko i Moshi (typisk sted for turister), som ligger ved foten av Kilimanjaro. De peker på fjellet og deretter drar de hjem og sparer til neste fjellbestigning eller de drar til Zanzibar på badeferie. Fire dager med sand mellom tærne og så hjem.

Å ligge i en solseng på Zanzibar etter en tur på Kili er optimalt for mange

Å ligge i en solseng på Zanzibar kan oppleves som herlig etter en strevsom tur på Kili

Få av dem har noen opplevelser, utenom fjell og strand. Jeg forstår at vi alle har ulike interesser men MÅ vi opp på de høyeste fjellene eller kunne vi klart oss med Gaustatoppen eller Glittertinden. Jeg kan neppe tro at utfordingen å gå på Kilimanjaro er så annerledes enn å bestige Norges høyest fjell Galdhøgpiggen selv om det ikke har samme antall meter. Jojo, litt mindre oksygen jojo litt høyere opp og litt lenger å gå. Og så? Jeg har jo sett hvor syke noen blir etter å ha prøvd å bestige Kili, Afrikas høyeste fjell. Det hender de blir innlagt på sykehus også. Rett som det er. Kanskje folk ikke er godt nok forberedt?

blogg høydesyke ok

Jeg er også en av dem som reiser ut. Jeg reiser dit peppern gror. For en uke siden dro jeg for første gang til Lofoten. Jeg ankom da lyset var skrudd av, i mørket, og holdt på å daue da jeg våknet til morgenlys og sol neste morgen. For et vakkert sted. Helt til å miste pusten av.

Svolvær

Svolvær

For meg personlig har det aldri vært mangel på ønske om å komme til Lofoten, men en prioritering med hensyn til min begrensede økonomi. Når jeg har valgt Afrika betyr det at jeg kan leve opptil flere måneder der. I Lofoten hadde de samme pengene rukket et par uker, muligens. Dessverre er det slik at jeg ikke har råd til å feriere i mitt eget land, nesten.

Fisk på hjell

Fisk på hjell

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg opplevde Lofoten som et eventyr. Å være med i båt ut på havet, å rusle rundt blant hjeller hvor fisken henger til tørk, å treffe åpne og vennlige lokale, å stå rett opp og ned og se på fjellene som stuper ned i havet. – Lofoten er en av få steder hvor du kan stå på ski fra fjell til fjord, sier den unge mannen jeg haiker med fra Kabelvåg til Svolvær. Ingen problem å haike i Lofoten. Går helt fint. Folk er vennlige. Jeg følte meg nesten som i Afrika noen ganger, hvor folk snakker til meg og SER meg og svarer når jeg henvender meg tl dem. Ikke som på Østlandet hvor de ser ut som om de har sett et spøkelser når jeg prøver meg med en morsom kommentar, eller spør om noe. Jeg vil så gjerne reise mer i mitt eget land. Instagram er full av bilder med nordlys og andre fantastiske lokasjoner i Norge, i MITT land. Oppvokst i vill vestlandsnatur tror jeg, jeg har opplevd det meste, men det har jeg ikke. Lofoten er noe for seg og jeg bare vil tilbake. Jeg bare vil oppleve alle årstider i den landsdelen jeg nettopp har oppdaget. Bortsett fra klima må Lofoten være det nærmeste jeg kommer Afrika.

Hva med deg? Fjern eller nær?

Leave a Reply

Your email address will not be published.