Varme kilder er lett tilgjengelig i oasen Siwa. Å senke seg ned i det nesten kokende vannet er rein terapi etter at solen er gått ned og månen er stått opp og alle stjernene er spredd utover himmelen. Få steder ser stjernene klarerer ut.

Hot spring i Lotvi camp

Hot spring i Lotvi camp

Vannet bobler opp fra undergrunnen

Vannet bobler opp fra undergrunnen

A shooting star, kan skimtes der i det fjerne og du kan ønske deg hva du vil.Jeg vil ingenting annet enn å la det varme vannet omkranse kroppen min som er sliten etter en lang dag i solen. Vinden er sterk på denne tiden av året og varsler om en ny årstid. Vinteren nærmer seg. Varme dager og kalde netter er på gang.

En gang årlig tømmes kilden og rengjøres

En gang årlig tømmes kilden og rengjøres

“Du kom med vinden”, sier de til meg og jeg kjenner at det er svært godt ment. “Isdronningen fra nord kom med god temperatur”, sier andre. Jeg føler meg nesten som Haile Selassie når han kom til Jamaica og det etterlengtede regnet kom. Men her i Siwa kommer ikke regnet. Det kan være du kjenner noen dråper som siver forbi, men du tror mer det er en sprut fra en av de mange kildene, enn regn. Det er når andre nevner det at du forstår at det var regn du kjente.

image

I 1926 og på 70-tallet regnet det i timevis noe som førte til at husene “gamlebyen” Shali falt sammen og ligner nå mer på en rasert pepperkakeby, enn et sted hvor folk bodde og levde sine liv. Husene var bygget av leire, som var hentet ut av jorden, som i Siwa er full av salt. Når regnet traff leiren oppløste saltet seg og husene, mer eller mindre, falt sammen.

image

Tilbake i den varme kilden sitter jeg, helt alene. Ved min side brenner en fakkel, som førvrig er laget av en gammel boks som før inneholdt Fanta, men nå inneholder den parfin. En stor, tykk veik kommer ut der hvor sugerøret var i boksens tidligere liv. Nå kan den brenne opptil seks timer og den slukker ikke enda vinden tar et godt tak i flammene. Den gir et vakkert, romantisk lys.

image

Det finnes ulike typer varme kilder i Egypt og de er svært populære på grunn av sin terapeutiske effekt. De varme kildene kommer opp fra grunnen. Det naturlige vannet inneholder sulfat og holder cirka 27 grader, noe som kan variere fra kilde til kilde. Noen ganger kan gradestokken vise hele 45 grader pluss. Å bade i kildene sies å hjelpe for revmatisme, hudsykdommer, nyresykdommer og lungeproblemer.

Vannet bobler opp fra undergrunnen

Vannet bobler opp fra undergrunnen

I Siwa finnes mange varme kilder. Du kan se dem over alt. Noen står på privat grunn, mens andre er lokalisert i en camp hvor du kan betale en liten sum og nyte det varme vannet. Det varme vannet kommer hele tiden opp og kan ofte sees som små bobler på overflaten. Det overflødige renner bort, slik at det hele tiden skiftes ut vann. Det er derfor ikke nødvendig å tilsette klor. Kun naturen styrer. Det finnes også kalde kilder. Da kommer vannet fra et lag høyere opp i undergrunnen.

Her jeg sitter er det definitivt varmt vann. I det jeg stiger opp håper jeg å føle en liten, bare en liten følelse av kuldegys i den noe kaldere vinden. Kald og kald, fru Blom

Leave a Reply

Your email address will not be published.