Jeg startet med qigong i en svært viktig og vanskelig fase i livet mitt. Jeg var syk av lymfekreft og hadde en bekjent som er svært generøs og hadde mer penger enn hun kunne bruke. En dag ringte hun meg;

“Jeg har penger, du er syk. jeg spanderer deg på et  kurs med en kinesisk qigonginstruktør”. Jeg kan ikke få takket henne nok. At jeg, som har gått gjennom en knallsterk cellegiftbehandling og ikke akkurat er 20 og heller ikke 30 og (40) har så mye energi er takket være en ting; min daglige qigong!

Qigong er en veldig gammel healende metode som stammer fra Kina. Ordet er satt sammen av to kinesiske tegn: qi og gong. qi-tegnet står for livsenergi og kraft, mens gong betyr hardt arbeide. Medisinsk qigong er en unik metode som forener bevegelser, pust og konsentrasjon. Hvorfor det betyr hard arbeid har jeg ennå ikke forstått. Å gjøre mine øvelser tar meg cirka ti minutt daglig og kan kalles alt annet enn hardt arbeid. Qigong forebygger sykdommer, kan gjenoppbygge tapt helse og anses og også kunne forlenge livet. Vitenskapelige undersøkelser har vist at en kvinne som gjør qigong er 10 år yngre i kroppen enn sine medsøstre som ikke utfører de foryngede øvelsene! (det er en god motivasjon!)

Jeg gjør øvelsene om morgenen uansett hvor jeg er og hva jeg skal. Jeg har stått på små kongressdo, på hotellrom, på svaberg og i skogen. Om jeg blir sliten i løpet av dagen, kan jeg igjen gjøre qigong og min energi er tilbake. Jeg står rett opp og ned og beveger armene og overkroppen. Jeg tenker ikke noe særlig over pusten, den kommer av seg selv. Øvelsene kan minne om Tai Chi som du ofte ser folk fra Kina står i parkene og gjør om morgenen. Om jeg av en eller annen grunn glemmer å gjøre mine øvelser er dagen en helt annen – alt føles tungt og balansen er en helt annen.

Under hele opptaksperioden til TV serien i Afrika gjorde jeg mine øvelser enten det var midt ute på savannen eller bak et skur i bushen. Etter 10 minutt var jeg igjen rede til nye sprell og eventyr med fulle batteri. En av våre fotografer uttalte; “Jeg trodde dette skulle bli en rolig og litt slapp opptakstur, men der tok jeg fullstendig feil”. Saken var den at når dagen var over, var jeg klar for flere sprell mens ungdommen gikk til sengs! 🙂

Her gjør jeg qigong på stranden på Zanzibar

Qigong er en fantastisk måte å hente seg inn på og ikke noe hokuspokus eller noe “new age greie”. Det er en metode du kan bruke til å få mer energi i livet og hvem trenger ikke det? Jeg skulle ønske hver og en av dere hadde anledning til å prøve qigong! Sjekk ut om det finnes kurs i nærheten av der du bor!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.