TV serien Dit peppern gror

Det var en gang at Eli var på filmtreff i Florø og ville selge seg selv;

«Hvem er så du?» spør prosjektlederen i TV2. Han er vennlig, men alvorlig. I grunnen ville jeg ha svart; «Ja, si det du. Ikke vet jeg», men det er vel en heller dårlig ide etter som jeg skal selge meg inn til Norges største kommersielle kanal. Jeg retter på den røde selvstrikkede luen og får lirket frem ordet «Afrika», så er det stopp. Prosjektlederen tar ordet tilbake, før jeg igjen har trukket pusten. «Afrika, det er altfor langt borte», sier han og fortsetter og fortsetter. Jeg sitter der og ser munnen hans bevege seg, men får ikke tak i hva han sier. Jeg trekker langsomt pusten og i det han tar en pause, tar jeg ordet tilbake. «Nå er det min tur og du skal høre hva jeg gjør i Afrika». Jeg er en god historieforteller og nå triller historiene ut som baller i en bingomaskin. «Hm. Gjør du det?» sier han. «Jo, jo det var jo interessant» legger han nøkternt til. «Hvordan kan jeg vite at du egner deg foran kamera?» spør han til sist. Jeg, som akkurat i dette øyeblikk tror jeg egner meg til det meste, legger hodet på skakke og sender ham mitt beste smil. Det hjelper. «Ok. Da produserer du en pilot og kommer tilbake til meg. Takk for nå». 

Jeg fikk penger fra Vestnorsk filmsenter og TV2 og stakk til Afrika. Piloten ble produsert på minumum tid og nesten ingen penger. Jeg tok kontakt med en fotograf fra Korea, som var bosatt i Tanzania.  Han lå vanligvis ute i bushen og filmet løver, men sa ja til jobben med meg. “Løver og meg, samma det vel”, tenkte jeg. Jeg hadde selv regi og klippet også piloten.

Jeg siterer forfatter Henning Mankell, som har oppholdt seg i Afrika i en årrekke, når det angår bakgrunnen for mitt ønske om å la det norske folk få se hvordan afrikanere lever;

“Vi vet hvordan de dør, men ikke hvordan de lever!”

Jeg, som aldri før hadde vært foran kamera, måtte prøvefilmes. Det gikk forsåvidt bra. Se selv;

Før avreise

 

Klipp og promoer fra serien;

Premiss

Promo for serien

Eli møter eli i Etiopia

Eli kjører mot ekvator i Kenya hvor hun skåler med boblevann medbrakt fra Etiopia

Eli er invitert til å feire Ramadan og her skjer det mye rart

Eli gjør noe hun ikke kan; synger i musikkvideoen Jambo Jambo