Tallinn er pyntet til jul. Over alt står vogner med gløgg, sjokoladebutikkene har sesong, marsipanen lige så og helt sentralt står det store julemarkedet på den store rådhusplassen Raekoja plats.

I disse vakre omgivelsene er det nesten vanskelig å forestille seg all elendigheten Estland har vært utsatt for opp gjennom historien. Kringsatt av land fra alle retninger, halshugging og det som verre er, helt frem til 1991. Velkommen til et innblikk i det ”nye” Estland, et land å regne med.

Tallinn er en vakker by som er fin å rusle rundt i. Utallige butikker som selger alt fra sjokolade (folk i Tallinn må være veldig glad i sjokolade) til broderte duker og ullprodukter i alle varianter. Jeg og min kollega May Liss fra Malivasverden hadde det gøy med å prøve alle de morsomme ull luene med ulike dyremotiv.

 

Tallinn har cirka 400 000 innbyggere og er en “hansaby,” på lik linje med Bergen. Det betyr at byen var en viktig handelsby i middelalderen. Det viser godt i bybildet. Etter årevis som bergenser føler jeg meg liksom litt hjemme blant “hansahusene”. Jeg får litt den samme stemningen som jeg får når jeg vandrer langs Bryggen i Bergen.

 

På julemarkedet kan du kjøpe det meste enten det er en skinnlue, strikket eller tovede plagg, kjærlighet på pinne, all verdens krims, men også skikkelig håndtverk produsert i Estland.

Prisene er sånn bobbob. Ekte vare (les håndtverk) er ganske dyrt, men sett i forhold til norske priser, ligger de i det lavere sjiktet. Jeg opplevde at prisene var like både på markedet og i alle de små butikkene som ligger i sidegatene.

Selv uten snø kan en få julestemning her. Det store juletreet lyser opp plassen, kirken hører med i bildet og de vakre husene som omkranser plassen gjør det helt komplett. Noen selgere smiler, andre har mer det litt tunge draget over ansiktet, kanskje spesielt den eldre garde. Hun smiler mer etter hvert som handelen skrider frem.

Du kan lese mer om julemarkedet her.

Tallinn er en romantisk by å rusle rundt i og det er lett å orientere seg. Byen er en UNESCO by noe som betyr at de har ivaretatt arkitekturen og sjarmen med brostein i gatene.

På toppen av Upper Old Town finner du flere utsiktspunkt over byen. I tillegg til den fantastiske utsikten traff jeg den mest fotogene skapningen i Tallinn:

Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne da jeg fikk øye på Alexander Nevsky katedralen som også ligger i øvre Old Town. Et kort øyeblikk trodde jeg jeg var i St.Petersburg.

Katedralen er bygget på slutten av 1800 tallet for å vise hvilken makt russerne hadde i Estland. Kirken har 11 kirkeklokker, den tyngste veier hele 15 tonn. Du kan høre kirkespillet før hver gudstjeneste.

På vei ned fra høyden kommer vi over en butikk som fortjener betegnelsen søt; Karu Talu. Jeg vet ikke hva det er med Estland, men folk er utrolig opptatt av sjokolade. Og ikke sånn vanlige kjedelige platesjokolader. Nei. Håndlaget sjokolade i vakker innpakning. Jeg tenker at de bruker masse penger på å kjøpe sjokolade. Skiltet i butikkvinduet  taler for seg;

Kevin, som arbeider i butikken som kun har vært åpen i tre uker kan fortelle at moren hans har drevet i sjokobuisness i 25 år, i Stockholm, men at hun fant seg kjæreste fra Estland og hele familien flyttet til Tallinn. Hele tiden mens jeg står i butikken kommer det nye kunder. – Det går godt allerede, forteller den vennlige hipsteren Kevin og smiler.

 

Her er sjokolade i lange baner og smaksprøvene står fremme. Jeg kjøper med meg hjem både Baileys sjokolade og sjokolade med chili. Butikken ligger i en av sidegatene til Raekoja plats, som er den åpne markedsplassen midt i gamlebyen. Kevin forteller at de ikke tilsetter annet enn naturlige stoffer i sjokoladen sin. – Vi bruker kun vegan smør, eller andre naturlige indigrenser.

 

Hvorfor ikke snakke i telefonen og spise sjokolade samtidig, må vel dette bety

Estland er opptatt av søte saker, så også marsipan. De er produsenter av det kjente merke Kalev som også selges i Norge og som visstnok (iflg min kollega) er av veldig høy kvalitet. På fabrikken/museet kan du male din egen marsipan, om du ønsker. Katten min ser ut som om den er “hjemmemalt” stakkars, det kan vi vel enes om.

Friske farger. All malingen foregår for hånd. Min katt er fra en flekkete familie.

Du kan lese mer om å male din egen marsipan og å sjekke ut The marzipan museum HER.

I neste blogginnlegg tar jeg dere med på en tur til en by som er noe av det mest innovative og kreative jeg har sett og opplevd, så heng på. Visste du forresten at SKYPE ble “født” i Estland?

Ha en fortsatt fin romjul folkens! Jeg setter pris på hver og en av dere som tar dere tid å lese innleggene mine!

Turen er gjennomført i samarbeid med Visit Estonia.

 

 

 

2 Responses

 1. Renates Reiser

  Jeg har vært i Tallinn om sommeren, men guri så koselig byen ser ut i juletiden! Et stort pluss er det jo også at byen er såpass glad i sjokolade. 😉 Tror nesten jeg er nødt til å sette av tid til å reise rundt til ulike julemarkeder til neste år. Da tror jeg ikke det blir så vanskelig å finne fram til julefølelsen. Godt nyttår!

  Reply
  • Eli

   Å så hyggelig å høre at du lar deg friste! Ja jeg må si at Estland overrasket meg veldig. Landet er formelig fylt av sjokolade! MEN når det er sagt; I neste innlegg skriver jeg om Tartu som er det mest kreative stedet jeg har vært på! Her bobler det av oppfinnelser, design og godt håndverk! Julemarkeder er liksom blitt en “greie” og det forstår jeg godt. Når landet i tillegg har mye annet å by på, ja da er det verdt et besøk! Godt nytt reiseår til deg, fra meg 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.