Så var det snart jul igjen og det samme titusen spørsmålet dukker opp hvert år; “Hva skal jeg kjøpe til julegaver”. Etter hvert så synes jeg at folk har ALT og det blir mer og mer vanskelig for hvert år som går. De fleste i Norge har råd til å kjøpe det meste de har lyst på, så hva da?

julegaver

Selvsagt går det lettere når en kjenner mottakeren godt. Kanskje er de lesehester, kanskje liker de å lage mat, kanskje er de idrettsfolk, eller kanskje er de REISENDE mennesker. Jeg har et ambivalent forhold til julen. Jeg elsker selvsagt å spise julemat og drikke gløgg og kakao med krem og rødvin og alt det koselige vi driver med i julen, men å shoppe julegaver er mer et mareritt, enn hygge. Akkurat det tror jeg ikke jeg er alene om å synes.

Med  reisende mennesker mener jeg ikke bare backpackere, men også andre mennesker i alle aldre som liker å reise. Det være seg chartertur, cruise, safaritur, storbyweekend, ørkentur eller backpacking.

Jeg selv føler at jeg kan representere flere ut av disse kategoriene (jojo cruise har jeg aldri vært på) men jeg har reist på det meste i løpet av årene og vet vel litt om behovene der ute, selv om dette selvsagt vil varierer fra person til person. Jeg tillater meg likevel å gi noen tips, fordi jeg oppfatter meg selv som et “reisende menneske”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Ekstra ladere og ekstern disk 

De fleste går en eller annen gang tom for batteri på reise. Det være seg telefon, kamera, PC/MAC eller andre dippedutter som trenger strøm. Slike ekstra ladere er alltid populære gaver. Denne powerbanken Goji Adventure gir deg 10400 mAh (milliamperetimer) kapasitet, som er mange timer,  og koster 599,-. Den har fått gode tilbakemeldinger. Du kan kjøpe den i butikk eller på nett hos Elkjøp.

ladebatteri-goji-adventure

Ekstern disk kan også være en god ide, spesielt når en er ute på litt lengre reiser, men også til daglig bruk for å sikkerhetskopiere dokumenter, bilder eller hva det nå måtte være. Seagate Back up plus koster 799,- på Expert. Du kan kjøpe den i butikk eller på nett som HER! Denne disken fikk best i test på Din side.

ekstern-disk

2. Reisetuber

Disse er laget av silikon og giftfrie. De kan skylles og vaskes og omtrent vrenges. De har sugekopp på baksiden så du kan henge de opp på fliser eller speil. Supre også fordi du kan ha de i håndbagasjen. Jeg elsker disse tubene og bruker de også utenom reise. Disse koster 279,- og kan kjøpes de fleste steder hvor reiseutstyr selges eller på nett som her.

reise-tuber

3. Bag og ryggsekk 

Det er alltid litt sånn vanskelig å bestemme seg for hvilken ryggsekk eller bag eller koffert en skal ha med seg på reise. På en storbyweekend så er det vel ok med en liten hardplast koffert, men på lengre reiser kan det være ok å ha litt mer plass.

Jeg skulle ønske meg en slik ryggsekk/trillebagasje med hjul. Noen steder er ikke egnet for hjul, da kan du bære den på ryggen. Selve baggen er svært lett, det er det du putter oppi som evt veier. Sekken på bildet har polstrede bærereimer og hoftereim, mange smålommer og laptoplomme med padding. Du kan lese mer om begge produktene og andre tilsvarende produkter her.

Om du liker å shoppe litt ekstra på turen (noe de fleste gjør) kan du kjøpe en sammenleggbar bag som du fyller på veien hjem. Jeg pleier å reise med håndbagasje en vei, kaste ut alle klærne fra kofferten og fylle den med mat og vin. Da går alle klærne i ekstrabagen som jeg tar hjem som håndbagasje. Smart….. (tenker jeg)

4. Lakenpose

Lakenpose koster litt. Den på bildet koster 599,- (tilbud) på Hekta på tur.  Dette kan være en kjekk gave til en backpacker. Ikke alltid du kan stole på at sengetøyet er rent, eller at det rett og slett er så varmt at det kan passe å sove i en silke lakenpose i stedet for teppe/dyne.

lakenpose-hekta-pa%cc%8a-tur

5. Reisehåndbok og reisedagbok 

Bøker blir liksom aldri feil å gi i julegave. Å lese seg opp på steder en skal reise er litt av hele reiseopplevelsen. En ting er nett, du kan finne det meste der, men å holde en bok i hånden med merkepenn og lage eselører på sidene, føles godt.

Noen synes også det er morsomt å gjøre notater på reisen og da er en Travel Journal en veldig kjekk ting å få.

Det finnes ikke bare guider innenfor segmentet reiselitteratur, men også bøker som mer beskriver opplevelsen av en reise eller av en kultur.

Reisehåndbøker og reiselitteratur fra Nomaden

6. Hengekøye

Jeg synes hengekøyen med “tak” på er spennende. Den kan du jo sove ute med uansett hvor du er, det eneste du trenger er et sted å feste den. Det er følger også med regntrekk og insektsnett. Du kan lese mer om hengekøyen som du ligger diagonalt i her Hengekøye fra Nomaden

7. Høytaler

Noen ganger kan det være ok å ha litt musikk, forsterket lyd på Mac/PC, eller du ønsker å dele musikk med andre. Da er denne lille høyttaleren Music Angel super. Du får jo ikke den store lydopplevelsen, men det er ganske utrolig at en så liten dings kan gi såpass med lyd. Den er lett og tar liten plass i bagasjen. Kan kjøpes på alle elektriske forretninger til 150 kroner.

music-angel-friendz-speakers

Skal du kjøpe høytaller til noen som er hekta på god lyd, kan denne være aktuell. Den har sinnsykt god lyd, veier ca en halv kilo og har en spilletid på åtte timer. Denne kan du kjøpe hvor som helst, den koster 1888,-, men gir mye glede for pengene. Du kan kjøpe den på nett på Elkjøp HER.

hoytaler-bose

8. Tette ørepropper og en god lykt 

Jeg er helt avhengig av ørepropper når jeg er ute og reiser. Det kan virke som en liten ting å kjøpe, men har stor verdi! (nok ikke bare for meg) Jeg kjøpte disse på Flesland og de var både dyre og dårlige, i hvert fall for mine ører;

orepropper-da%cc%8arlige

Det enkleste er ofte det beste, er min erfaring. Kjøp en hel eske eller flere par, slik at du kan miste noen underveis, for det gjør du nemlig. De forsvinner ikke inn i øret, men sånn inn i putevar, på gulvet og rundt omkring.

oreplugger1

En god lommelykt, eller hodelykt, er alltid kjekt å ha med seg. Det kan være du går ute om kvelden, eller må opp midt på natten eller skal finne noe annet i mørket. Dette gjelder vel først og fremst backpackere, men også reisende som skal litt utenfor “lysløypene”. Her er en lommelykt K2 ledlight og en hodelykt Tikka. Koster henholdsvis 119,- og 399,- og kan bestilles på nett hos Nomaden

Jeg har alltid med meg slikt “bestikk” som jeg har kjøpt på Amazon. Her får du både skje, gaffel og kniv (ikke så skarp, men til å skjære over mat med).

9. Poncho 

Jeg kan ikke unnvære å ha med meg en poncho. En ullponcho er deilig å trekke over seg om du sitter og spiser frokost, er på restaurant eller bare har fått litt frost i deg, noe du kan få selv om det er sommer. En tynn regnponcho som er lett å bære med seg og tar liten plass er også en super ting å få. En ullponcho i ok kvalitet får du fra 599 til over flere tusen. Den på bildet er fra Blush.no og koster 599,- Den er ganske liten så den er super til reise. Det står at den er laget av Kashmir, men det er jeg faktisk ganske skeptisk til fordi den er såpass rimelig. Men det finnes utallige varianter på nettet om du søker etter ullponcho. Den gule er fra Biltema og koster 40 kroner!

10. Vinposer og salt&pepper

Jeg fant disse små, geniale salt og pepper kvernene på Kitch`n i Førde for 150,-. Jeg har alltid salt med meg på tur, spesielt dit hvor det er varmt fordi kroppen svetter ut mye salter som på en eller annen måte må erstattes. Tidligere har jeg dradd rundt på en liten boks, men nå kan jeg dra rundt på skikkelig kvernsalt. Jeg savner også skikkelig pepper når jeg til tider spiser på restaurant hvor det kun finnes ferdigkvernet pepper på en bøsse. Dette får meg til å høres ut som en feinschmecker… ja mulig det, men en kombi av backpacker med saltbørse og en gourmet må vel være bra 🙂

salt-og-pepper

Noe av det beste jeg kan ta med meg hjem når jeg er ute og reiser er vin. Gjerne lokal vin. Det samme med olivenolje. Da er disse posene geniale. Du slipper å oppleve å komme hjem med kofferten full av flasker som har knust. Disse kan du kjøpe på Amazon for rundt 80 kroner pluss frakt. God investering med tanke på alt som blir ødelagt og alt arbeidet med å vaske tøy etc.

vinposer

Herved var mine tips til julegaver til reisende mennesker publisert. Har du noen tips du vil dele? Noe du selv kunne ønske du hadde når du var ute og reiste….. God JUL til alle mine lesere, så langt…..

4 Responses

 1. GlobetrotterElisa

  Dette var supre tips til en reisende! Jeg likte veldig godt de vinposene. Det ante jeg ikke at fantes. Det må jeg helt klart anskaffe meg – eller ja, i første omgang sette opp på ønskelisten min! Et annet tips er øretelefoner med støydemping. Jeg hadde et par som min samboer alltid stjal fra meg når vi var på reise – så han fikk sin egne til jul av meg i fjor!

  Reply
 2. Dit Peppern Gror

  At noe blir “stjålet” er vel det beste eksempelet på at det er et bra produkt! hehe! Er det et headset med støydemping? I så fall hvilket merke? Vinposene er geniale, jeg ønsker meg også disse 🙂 Takk for kommentar GlobetrotterElisa 🙂 See u soon!

  Reply
 3. GlobetrotterElisa

  Jeg har Bose Quiet Comfort. De er i overkant dyre, men de er verdt det – spesielt på lange flyturer 🙂 Sees snart ja! Blir hyggelig å treffes igjen 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.