Allerede i det du åpner døren inn til restauranten Szara Ges føler du stemning av luksus og velvære. Personale står klar til å ta deg i mot. Det kan lønne seg å bestille bord i forkant. Stedet er ganske nystartet og “the Chef” er en ung innovativ kokk. Både tilreisende og lokale er nysgjerrig på det nye spisestedet, og har hørt rykter om kokkespiren som utretter magi med maten.

Vi geleides bort til det aller beste bordet i lokalet, nemlig et bord for to i en liten karnapp. Her kunne nok romantikken blomstre, hadde det ikke vært for at jeg reiser med en kvinnelig kollega, May Liss Vangol fra bloggen Malivasverden. Da kunne vi til og med dradd for gardinen mot resten av gjestene i restauranten, men på den andre siden, som er vendt ut mot gaten, titter forbigående nysgjerrig inn på oss. Jeg innbiller meg at de tenker; “Det der så veldig hyggelig ut”.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kelnerne svinser rundt og gir oss full oppmerksomhet. De skjenker vin og vann og den ene retten, etter den andre, bæres inn. VI starter med forrett. Ikke helt uvanlig tenker du vel, men indigriensene i selve retten må vel sies å være ganske uvanlige; iskrem laget av gåselever, bløtlagte fikener, gele ekstrakt fra tørkede druer og ristet brød.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Under brødet ligger iskrem laget av gåselever

Jeg må innrømme jeg er litt skeptisk til iskremen, men den smaker mer gåselever enn iskrem. Jeg synes det er så utrolig spennende å få smake på helt nye smaker, selv om jeg ikke liker det. Når noen sier “iskrem” tenker vi ofte på søte smaker, men her måtte det hele snues på hodet. Smaken var salt og meget uvanlig . Hver enkelt ingrediens på tallerken smaker som en fryd, og det hele balanseres godt sammen.

Neste forrett er biff tartar og jeg ser for meg rå biff med en rå, diger eggeplomme på toppen. Det stemmer ikke helt denne gang. På toppen av tartaren ligger rød kaviar, omringet av peppersirup og sennepsfrø. Jeg er overrasket over hvor lett selve tartaren smelter i munnen. De små sausene og kaviaren skylles ned sammen med et glass prosecco som danser i munnen sammen med de små røde kaviar “kulene”.

biff-tartar

Hovedretten er et halvt andebryst servert med grillet sikori som smaker aldeles nydelig. Sikori, som er en urterot som kan bli en meter lang, kjenner jeg ikke til fra før, men den skal jeg absolutt prøve å få tak i hjemme. Det er knyttet en del myter rundt denne urten, blant annet så trodde man en gang i tiden at sikori gjorde innehaveren usynlig. Det var jo godt at denne magien ikke virket her jeg sitter på den fornemme restauranten og koser meg. Jeg ønsker absolutt ikke å bli usynlig.

andebryst

Måltidet topper seg med desserten som er det rene kunstverket. Jeg mister nesten munn og mæle når jeg åpner det fantastiske egget laget av hvit sjokolade, hvilende på et rede kreert av sort sjokolade. Som igjen omringes av en fluffy sky av sukkerspinn. I det du knakker hull på egget renner en gul mangokrem ut, akkurat slik en eggeplomme ville gjøre. Jeg nærmest jubler i begeistring. Hvilken avslutning på et fantastisk måltid.

lage-egg

Her sees selve tilblivelsen av selve desserten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi blir sittende å fordøye dette måltidet, både fysisk og mentalt. De siste boblene renner ned i en velfylt kropp og vi smiler fra øre til øre. Hvilken god opplevelse, hvilken service og hvilken fantastisk mat. Takk til Szara Ges for en eksklusiv opplevelse og takk til  den dyktige Chef Michael Stezaiski for et måltid gjort med tydelig kjærlighet til sitt arbeid.

michael-stezalski-chef

Noe av det bedre er at dette måltidet ikke vil tømme lommeboken din. Prisnivået er utrolig lavt i Polen, sammenlignet med Norge. Her kan du nyte luksusen, uten å tenke på pengene!

Turen er gjennomført i samarbeid med Polska statens Turistbyrå

Leave a Reply

Your email address will not be published.