Jeg har snart reist aktivt i ti år. Med aktivt mener jeg flere ganger i året. For det meste reiser jeg alene, men også sammen med lokale som jeg ofte møter på min vei. Etterhvert som jeg har reist har jeg snappet opp ett og annet tips, både av egen erfaring og fått råd av andre reisende. Jeg skal prøve å dele noen av mine tips med deg.

blogg_løpende nisser_med tekst

1. Pakk lett. Om du skal til et sted det er varmt, ha et par t-skjorter og tynne langermede bluser og lette bukser. Jeans blir sjelden brukt i varmen. Tynne, litt side skjørt og bukser laget av silkeaktige stoffer tar liten plass. Langermede tynne skjorter er fint om du blir solbrent eller om kvelden når myggen biter. Badetøy tar liten plass. En silkelakenpose tar liten plass. Toalettsaker kan du minisere vedå bruke de små flaskene du kjøper til formålet. Du kan fylle på av det du kan kjøpe i lokale butikker. En snor til å henge vasket tøy på er ok. Du må huske at du ikke trenger så mye klær, det er full mulig å vaske i vasken. En propp er også lurt eller så får du som oftest låne en bøtte på hotellet eller der du bor.

Klesvasken min i en leid leilighet i Stone Town, Zanzibar

Klesvasken min i en leid leilighet i Stone Town, Zanzibar

2. Om du reiser til et nytt sted kan det være smart å legge seg inn på hotell/gjestehus et par dager for liksom å aklimatisere deg. Dermed får du også orientere deg og snakke med de som arbeider på hotellet eller hos dem du bor hos. Deretter reiser du avgårde, ready to go.

3. Når du ankommer flyplassen ta det med ro og orienter deg. Ingen vits å haste avgårde om du ikke skal noe spesielt. Orienter deg med hensyn til transport inn til byen. Som oftest går det lokal buss eller tog. Ikke nødvendig å ta dyr drosje.

z michemvi

4. Husk at mye kan gå galt. Bagasjen dukker ikke opp, minbanken virker ikke, lang kø for å få visa og så videre. Ikke blir oppskjørtet. Alt ordner seg. Noen ganger kan disse stundene gi de beste historiene om du klarer å slappe av og lene deg tilbake. Snakke med andre folk, pust inn. Det ordner seg alltid. Du blir ikke innelåst på flyplassen eller glemt igjen på en buss. Snakk med folk, vær vennlig og nysgjerrig. De fleste vil hjelpe deg. Ikke bruk tid og energi på å være sint og frustrert. Blogg sint dame

 Blogg ATM


5. Husk å åpne bankkortet ditt for regionen/kontinentet du skal reise til. Det kan også være det er en sperre på kortet ditt med hensyn til antall kroner du får ut. Sjekk dette. Det kan være du trenger en større sum penger. Da er det kjipt å få problemer fordi du ikke har ordnet med dette før du dro hjemmefra.

6. Når jeg tenker tilbake så er nesten hver og en reise en mulighet for personlig vekst. Alle du møter, alt du opplever kan du sette på kontoen; Personlig utvikling. Du må tillate deg selv å lære. Du kommer til å gjøre feil, helt klart. Du kommer til å bli lurt (noen steder mer enn andre), la deg ikke vippe av pinnen av den grunn, men tenk; nå ble jeg lurt og nå har jeg lært litt om det. Å gå ut av egen komfortsone er en lærdom å bruke til senere i livet. Det kan være ubehagelig men det er da de største opplevelsene kan komme.

blogg body language7. Lær deg noen lokale gloser før du ankommer. Kjøpe deg en liten ordbok du kan ha i vesken og pugg de aller enkleste som Hei, takk og mitt navn er osv. Det viser at du virkelig ønsker å komme i kontakt med folk. Jeg har lært meg de enkleste ordene og med stor suksess bruker jeg de. Folk ler og blir enda mer vennlige enn de ellers er. Shukran, takk på arabisk gjør folk glade. Sånn er det bare. Ellers er kroppspråk også en god ting og kan gi mye latter.

blogg redd

8. Ikke vær redd. Verden er langt fra så farlig som media vil ha det til. Selvsagt skal du bruke hodet, men ikke la redsel prege hele turen din. Husk at de fleste du møter er vennlige, sjenerøse og til å stole på. Når du ikke er redd er du mer åpen for kontakt og åpen for å oppleve ting. Gå ut i verden og tro på det gode. Som regel får du masse tilbake i form av god energi.

blogg diary

9. Ikke bruk for mye tid på internettkafeer eller å sitte foran PCen. Gå ut og opplev verden i stedet. Bruk max en time per dag. Ta mange bilder. Om mulig kopier de over på PC eller ekstern harddisk om kamera blir stjålet eller borte. Du kan bearbeide bildene når du er kommet hjem. En fin ting å gjøre for å bringe minnene tilbake. Om du er glad i å skrive, så skriv noen ord hver dag. Du vil ha mye glede av det senere.

Jeg er svært god på det å slappe av. Her i hengekøye på Zanzibar

Jeg er svært god på det å slappe av. Her i hengekøye på Zanzibar

10. Tillat det selv å slappe av. Sitt rett opp og ned på en kafe eller ligg rett ut på sengen en dag eller to. Om jeg stresser for mye sier kroppen ifra. Det er da muligheten for å bli syk er stor. Med et slitent immunforsvar slipper bakteriene oftere til. Vær flink med håndvask. Husk at såpe og vann er bedre enn sprit, men bruk sprit der hvor du ikke har adgang til vann.

11. Skaff deg et skjerf. Det kan høres rart ut, men jeg drar alltid rundt på en kanga (tradisjonelt tanzaniansk stort skjerf/tøystykke). Det bruker jeg til ALT. Jeg bruker det til duk når jeg skal spise i et transportmiddel, til å ha over hodet når jeg skal sove, til å surre rundt hodet for å dekke meg litt til, til håndkle når jeg ikke har et tilgjengelig, til å sitte på, til å gå frem og tilbake i dusjen med, til å sove i og så videre. Jeg har minst to med. Ett i håndbagasjen og ett i bagasjen.

Her dekker jeg opp på bussen fra Kairo til ørkenbyen Siwa

Her dekker jeg opp på bussen fra Kairo til ørkenbyen Siwa

Skjerfet på hode. Her med en av vaktene på et tempel i Egypt

Skjerfet på hode. Her med en av vaktene på et tempel i Egypt

12. Spis og bo lokalt. Rådet om å spise hvor de lokale spiser er bra. Du kan like godt bli matforgiftet på steder hvor mange turister går. På Zanzibar for eksempel er maten mer safe hos de lokale som koker alt over lang tid, enn på de stedene de skal lage spesiell mat til turistene. Eneste regel er at maten er nylaget. Ikke noe smart å spise noe du ser har stått lang tid. Spesielt ikke ris. Så følg de lokale tidene til måltider, da er maten fersk.

13. Ikke har et fullsatt program som ikke kan endres om ting skjer. Det skjer alltid noe, og heldigvis for det. Ikke ha et program som er så fastlåst at du ikke kan være spontan. Jeg har ofte god tid på mine reiser og det gøyeste og det jeg husker mest er de tingene som oppstår underveis.

Ta deg tid til å gjøre noe uventet som å bade. Her brukes også skjerfet

Ta deg tid til å gjøre noe uventet som å bade. Her brukes også skjerfet

14. Husk på at du alltid kan reise hjem om du føler alt går galt. Jeg må innrømme at jeg har hatt noen reiser som startet dårlig og det fortsetter noen ganger sånn. Det er nesten fristende å kontakte en astrolog før jeg reiser ut i verden. Maasaien Kaika sa ofte; “dette er en god dag for reise”. Og da ble det ofte en god reise.

15. Ta med deg noe å lese i. En liten notatbok. Musikk med et ekstra par headset. For all del glem ikke ørepropper. Noen ganger har støyen på den lokale bussen vært så høy at jeg har hatt både headset og ørepropper i ørene på en gang. Ha med deg noe å spise og drikke. Når jeg reiser i varme land har jeg alltid med salt. Noen ganger, selv om en drikker nok, føler jeg meg helt tom. Litt salt og gjerne noe søtt i tillegg får piffen tilbake i en sleten skrott. Ha alltid noen kontanter. Putt dem litt her og der, sånn i tilfelle minibanken er tom.

Et siste husk; I møte med andre mennesker og kulturer husk at du er gjest. Derfor; vær ydmyk, raus og snill. Le av deg selv og ikke ta alt så alvorlig.

God tur 🙂 

Her er jeg sammen med Mama Mussa på Zanzibar. Vi ler og koser oss

Her er jeg sammen med Mama Mussa på Zanzibar. Vi ler og koser oss

Leave a Reply

Your email address will not be published.