Jeg har reist alene i til Shashamene i Etiopia, utforsket deler av Tanzania, reist med buss til Malawi, opplevd Kashmir i India, vært på byn alene i Nairobi, seilt ut i det Indiske hav med flere hundre lokale menn, jeg har kjørt motorsykkel på kryss og tvers og vært på utallige bussturer gjennom Øst Afrika. Alt dette og mer; Alene.

Mussa skal lage middag med lokal kylling

Mussa skal lage middag med lokal kylling

I Kashmir bodd jeg hjemme hos en familie i byen Srinagar

I Kashmir bodd jeg hjemme hos en familie i byen Srinagar

Blue N F på vei til marked

Fra en av mine reiser nord i Etiopia. Barn på vei til markedet.

Møte med lille Hanna i  byen Harar

Møte med lille Hanna i byen Harar

Veldig mange spør meg om det ikke er farlig å reise rundt alene. Ikke bare er jeg kvinne, men blond og blåøyd i tillegg. Det gjør at jeg skiller meg ut, spesielt om resten av befolkningen er av en annen farge. Da er det ikke til å unngå at jeg vekker oppmerksomhet. Det er svært sjelden jeg er redd. Jeg tror ikke jeg kunne reist slik om jeg var redd. Jeg velger å ikke problematisere ting. Jeg er positiv av natur, det hjelper meg sikkert og jeg tror på det beste i mennesker. Det kan muligens høres naivt ut, men det virker for meg.

En lokal mann lager chapatti i Uganda

En lokal mann lager chapatti i Uganda

Når jeg reiser alene MÅ jeg søke kontakt med andre. Du kan selvsagt velge å la det være, men for meg er litt av poenget med det å reise; ta del i det lokale liv og være sammen med mennesker som bor og oppholder seg på stedet jeg besøker. Jeg er av natur utadvendt og det er nok en fordel. Jeg snakker i vei og som oftest går alt mye lettere da. Jeg er åpen og byr på meg selv i den forstand at jeg deler informasjon om meg selv og hvorfor jeg er der jeg er. Dermed får jeg som oftest den samme respons tilbake. At jeg snakker noen gloser av språket i landet jeg befinner meg i, er også en stor fordel.

Ut og fisker med den lokale fiskermannen på Zanzibar

Ut og fisker med den lokale fiskermannen på Zanzibar

De gangene jeg har vært ute i problemer har jeg snakket meg ut av det. De fleste hører på sunn fornuft og om du klarer å bruke litt humor i tillegg går det ofte bra. Humor er faktisk et stikkord. De aller fleste liker å le og å spøke. En liten morsom replikk, kan endre en dårlig stemning.

Her lager jeg mat med lokale råvarer på kjøkkenet mitt på Zanzibar

Her lager jeg mat med lokale råvarer på kjøkkenet mitt på Zanzibar

Det lokale huset mitt under bygging

Det lokale huset mitt under bygging

Jeg reiser på lavt budsjett, derfor tar jeg som oftest lokal transport. Slik kommer jeg i kontakt med folk. De fleste andre steder i verden enn i Norge, snakker nemlig folk med hverandre. Om du spør dine medpassasjerer om steder eller om skikker, eller andre kulturelle fenomen, er de som oftest mer enn villig til å fortelle deg. Jeg vet jo selv at jeg liker når noen spør meg om noe jeg kan. Jeg vil jo mer enn gjerne videreformidle min kunnskap. Slik er det for de fleste rundt om i verden.

En lokal ølbrygger i Malawi

En lokal ølbrygger i Malawi

Ofte blir jeg invitert hjem til de lokale. Jeg mener selv å ha en god intuisjon og om den føles ok, takker jeg ofte ja. Disse møtene har vært noen av de beste jeg har hatt og som jeg tenker tilbake på med stor glede. Det kan være bussen stopper et sted i gokk og noen inviterer på te eller geitemelk. Ja hvorfor ikke. Jeg tenker alltid; hva har jeg å tape? Jeg har til dags dato ikke tapt noe, bare vunnet.

Gutter ved Malawisjøen

Gutter ved Malawisjøen

Å reise alene betyr at jeg ikke må ta hensyn til alle ønsker og innfall andre i reisefølge måtte komme opp med, men selvsagt betyr det også at jeg er alene om opplevelsene. Nå for tiden kan alt deles på sosiale medier. Da er man liksom ikke så alene der ute allikevel. Det føles fint, men samtidig litt stressende. Det er to sider av den saken.

Her gjør jeg qigong på stranden på Zanzibar

Her gjør jeg qigong på stranden på Zanzibar

Jeg tenker at det å reise alene er en personlig sak. Noen, som meg, elsker å reise alene, mens andre liker å være organiserte i grupper eller sammen med andre. Jeg merker, etter minst ti år på soloreiser, at jeg ikke er spesielt god på å reise sammen med andre. Jeg kan glemme å ta hensyn, eller simpelthen glemme at flere skal ta avgjørelser sammen. Jeg vil nok for alltid være en soloreisende. Det har med flere ting å gjøre; jeg reiser for enkelt for de fleste. Ikke alle klarer lokale transportmidler i dagevis, jeg bor på simple gjestehus, jeg spiser lokal mat med mulighet for å bli matforgiftet, jeg utsetter meg selv for en del risikoer, MEN jeg elsker å komme til et nytt sted alene hvor jeg kun har meg selv å stole på, kun har meg selv å bruke i kontakten med andre og kun har meg selv å ta ansvar for. Jeg har mer enn en gang blitt overrasket over hva jeg klarer og hvordan jeg mestrer nye situasjoner.

Møte med etiopiske jenter i Nairobi

Møte med etiopiske jenter i Nairobi

Noen råd fra en soloreiser;

– Vær åpen og blid i møte med nye mennesker

– By på deg selv i form av å fortelle hvorfor du er der og hva du ønsker

– Bruk humor. De fleste mennesker forstår humor både verbalt og gjennom kroppsspråk.

– Lær deg noen gloser og gjerne noen andre skikker fra kulturen du er i. De fleste lokale blir glad om du vet noe om deres liv og kultur

– Delta i lokalt dagligliv om du har tid og anledning. Spis lokal mat på lokale steder

– Reis med lite bagasje og enkel bekledning. Da er det lettere å kaste seg rundt og endre planer

– Be de lokale om hjelp om det er noe du trenger. De er som oftest mer enn villige til å hjelpe

– Vær ydmyk og lærevillig og nysgjerrig på den nye kulturen du er kommet til

– Vis takknemlighet og spar ikke på takk

– Hils høflig og vis at du ser andre mennesker. I Norge er vi ofte knappe i forhold til å hilse. I de fleste andre kulturer er hilseritualene mer inngående

– møter du innpåslitne selgere eller aktive menn (gjelder først og fremst kvinner) så vær bestemt, men høflig. Om passende, hjelper det ofte å bruke litt humor også i slike situasjoner

– Husk at du er fremmed og at du er på besøk hos andre. Du kan ikke oppføre deg som om du eier hele verden

– Bruk intuisjon og kjenn godt etter, om du står i en vanskelig situasjon

– HUSK; det går som oftest helt fint. Kos deg på reisen. Du er et priviligert menneske som får lov å reise ut og besøke andre steder og kulturer

LYKKE TIL 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.