Jeg hater vann. Ja ikke sånt vann som kommer ut av dusjen eller springen. Mer sånt vann som omringer kroppen og ikke minst hode. Jeg føler jeg er lekk. At alt vannet i havet renner inn i munnen, nesen og ørene mine. Det høres ille ut ikke sant. Og det er det også. Jeg elsker havet i den forstand at jeg står på land, eller sitter i en båt for å fiske.

Fargerik fangst på Zanzibar

Fargerik fangst på Zanzibar

Hvem liker å gå ut over sin egen komfortsone. Ingen, så vidt jeg vet. Men vi gjør det jo stadig. Nå har jeg vurdert å gå helt til yttergrensen i min komfortsone; jeg vil se havet under vannoverflaten. Med tanke på at jorden består av 70 prosent vann så har vi vel egentlig ikke sett verden før vi har vært “down under”, tenker jeg.

Brondbo foto oransje fisk

Foto Stig Brøndbo

– Jeg tror jeg skal kunne lære deg å dykke, sier Stig Brøndbo når jeg forteller ham om min redsel. Stig er også journalist som meg. – Jeg kom ikke utenom å prøve dykking på et oppdrag i Thailand for 16 år siden, forteller han. Stig ble hektet, sa opp jobben hjemme i Norge og reiste til Asia for å dykke på heltid. Siden har han dykket. Han er ikke bare journalist og fotograf, men også utdannet lærer og dykkerinstuktør. Han har lang erfaring i å ta med seg mennesker til fjerne strøk med samme ønske som meg.

Stig Brøndbo

Stig Brøndbo

– Jeg hadde 500 dykk i utlandet før jeg dykket i Norge. Det er enklere å dykke ute, men det er absolutt en fordel å lære og dykke i Norge. Da har du alle de ferdigheter du har bruk for, både hjemme og i mer eksotiske strøk. Overgangen fra dykk ute, til dykk i norske fjorder, var strevsom for meg.

Brondbo foto dykker

Stig i sitt rette element. Foto; privat

Om pris er en faktor, og det er jo som oftest, så er det slik at det koster omtrent det samme å ta dykkersertifikat her hjemme, som i mer eksotiske farvann.

Et rokkefjes

Et rokkefjes Foto Stig Brøndbo

Stig er nordlending og snakker nesten like mye som bergenseren meg. Jeg prøver å høre etter hva han sier, men det er liksom som om det ikke angår meg. Jeg tenker at det liksom er sånn som øresus når en dykker. Det bobler og bruser og går liksom ikke helt inn, inntil jeg får se undervannsbilder Stig har tatt fra Stillehavet. Her er hammerhai, nakensnegl, hvalhai, rokker, mandarinfisk, små reker og fargerike anemoner. Det er et lys en sikkert ikke kan se noe annet sted enn under vann.

Foto Stig Brøndbo

Foto Stig Brøndbo

Jeg tenker at et møte med hai er vel ikke helt mitt ønske, men Stig leser mine tanker og sier; “Hvert år er det flere mennesker som blir drept av brødristere  enn av hai”. Jeg ser bilde for meg og tenker at det må da være sjelden at et menneske stikker hode ned i en brødrister, men det er vel ikke helt sånn det funker, men sjelden må det være. Det holder det.
Jeg synes det ser ganske krevende ut å dykke og spør Stig hvilken fysikk jeg må ha.
– Du må være i normalt god fysisk form, sier han. Jeg vet ikke helt om jeg er ved normalt god fysisk form må jeg innrømme, men jeg kan jo bli det.

Trolltunga nær Odda

Trolltunga nær Odda

Noen turer opp og ned på Ulriken, eller til og med Trolltunga, vil kanskje hjelpe på. Jeg innbiller meg at jeg har små lunger. En gang sa en lege til meg at jeg hadde trangt svelg. Undrer meg på om det vil bli et problem, men så vidt jeg vet svelges det jo ikke noe større enn vann, muligens. Jeg tenker at dykking kanskje ikke er min greie.
– Dykking er ikke for alle, sier Stig og legger til: – Det er umulig å si hvordan du vil reagere på dykking før du prøver. Dykkerkurset består av både teori og praksis, Vi starter alltid praksisen i den aller grunneste delen av bassenget og øver til ferdighetene sitter. Først i basseng, deretter i sjøen. Jeg synes det høres betryggende ut, men kan enda ikke se meg selv i situasjonen med våtdrakt eller tørrdrakt, dykkermaske, svømmeføtter og dykkerflasker. Jeg kjenner at jeg er inspirert, men redselen er der enda. Jeg vet ikke hva den kommer av.

Jeg ser ut til å fryde meg i vasken

Jeg ser ut til å fryde meg i vasken

– Da jeg tok deg med i et basseng for først gang, skrek du uavbrutt, forteller min mor. Så da så. Kanskje det å dykke er helt utenfor min komfortsone. Så utenfor at jeg aldri får tak i den, men Stig har sagt at det høyst sannsynlig går bra. Jeg stoler på det og har satt meg et mål om i hvert fall å prøve. Aller helst i eksotisk farvann med en dykkerinstruktør som har troen. Kanskje 2015 blir året hvor jeg endelig får hode under vann eller kanskje jeg enda trives best med å bade i vasken.

Vil du dykke med Stig eller se andre reisetilbud, ta kontakt med;

http://www.reisebazaar.no

Ønsker du å se flere foto tatt av Stig; https://www.facebook.com/brondbofoto

Leave a Reply

Your email address will not be published.