Hun står på en av de mange standene på årets Reiselivsmesse på Telenor Arena. Rundt henne svinser noen av hennes kollegaer. De smiler og deler ut siste nummer av magasinet Reiselyst i en sort pose som viser seg å være svært nyttig til alle brosjyrene som hoper seg opp. Jeg slenger meg ned i den sorte sofaen og slår av en prat med redaktør Torild Moland.

IMG_0260-0

Torild tenker at Norge muligens blir mer aktuelt som feriested.

– Det er jo klart at en familieferie til Florida, som tidligere kostet 70 000, som folk nå må betale 100 000 for, kanskje ikke er så aktuell. Men jeg tror nordmenn fortsatt vil bruke ganske mye penger på ferien.
Hun tror at den årlige “store familieferien” ennå kommer til å bestå.
– Reisen mange gjør med hele familien, en gang i året, den vil bestå selv om kronekursen endres og vi får mindre for pengene. Det kan virke som den er hellig. Storbyferier og weekendturer er kanskje de reisene som blir nedprioritert nå.

image

– Norge kan komme til å profitere på at kronen er svak. Jeg tror flere vil velge å ta ferien sin i vårt vakre land. Vi har fantastisk mye å by på og jeg tror at trenden mot flere norgesreiser kan skyldes selve tilbudene. Turoperatørene har vært flinke til å promotere norsk natur, lokal mat og aktiviteter av ulike slag, sier Torild som selv var på en tur i Rondane i sommer hvor hun overnattet i Ronnvassbu. – Det var helt fantstisk service. Øystein Gården, sjefen selv sto og håndhilste på alle sine gjester. En tre retters middag med lokale råvarer og fantastiske ansatte, der ute i “middle of nowhere”, var helt strålende. Jeg liker trenden med å bruke det vi har av ressurser i vårt land, om det er mat, natur, klima eller aktiviteter.

image

Torild tror Norge vil oppleve å få flere amerikanske turister, nå som dollaren er sterk mot en svak krone.
– Svak krone er selvsagt en ulempe, men for turistnæringen kan det faktisk også føre med seg noe positivt, sier hun og fortsetter; “I går sjekket jeg alle eksotiske valutaer og med tanke på hvor det nå er mest gunstig å reise, så vil det være Russland. Rubelen og svært svak nå. Det er jo selvsagt visse politiske betenkeligheter med å reise til Russland, men det må bli opp til den enkelte”.

Torild har tro på at Tyrkia vil holde stand som reisedestinasjon.
– Tyrkia har vært populært en tid og vil nok fortsatt være det. Land som Frankrike, Italia og Spania er blitt dyrere. Kroatia har vært populær de siste årene. Nå seiler Albania opp som et ønske hos flere, men jeg tenker at det er mer for de “sære”, de som liker å oppleve noe nytt og annerledes, selv om det kanskje er dårlig infrastruktur og ikke så høy hotellstandard. Men Albania er vel verdt å prøve”.

Når det gjelder litt mer eksotiske reisemål tror Torild Singapore vil toppe.
– Lonely Planet kåret Singapore som det hotteste reisemålet i 2015. Det er absolutt velfortjent. De har hatt en enorm utvikling de siste fem til 10 årene, spesielt på matsiden. Her er nå masse gode restauranter, og de er bygget en rekke spektakulære parker, nytt marinaområde og en av verdens beste dyreparker. I år har de 50 års jubileum siden de ble egen stat , så dette blir feiret med brask og bram.

Bilde fra Reiselyst

Bilde fra Reiselyst

Torild har også tro på Etiopia.
– Nå åpner Ethiopian airline en “halvdirekte” rute fra Oslo. Jeg sier “halvdirekte” fordi du må om Stockholm, men om folk er flinke å benytte seg av tilbudet blir det vel også direkterute for oss nordmenn. Jeg har lenge sett en trend mot Etiopia som reisemål, men det kan se ut som om nordmenn først nå er “modne” for et litt mer avansert Afrika eventyr. Etiopia er unikt. Her er det mulig å klatre i fjell, å besøke unike stammer, se kirker under bakken og å oppleve en helt annerledes kultur. Etiopia blir kalt “menneskehetens vugge” og har en lang og interessant historie.

Bilde fra siste nr av Reiselyst

Bilde fra siste nr av Reiselyst

På spørsmålet om hva som er Torilds eget favorittreisemål sier hun; “Jeg har reist mye. Jeg har besøkt utallige land og vært på jordomseiling. Når det kommer til favoritt så er det uten tvil Stillehavsøyene. Å seile der og komme på land på en av de utallige små øyene er ubeskrivelig. Den polynesiske kulturen er så til de grader hva jeg kaller en “delekultur”. De nærmest kjemper om å få være din vert og bare det å få bo sammen med en lokal familie er stort. Jeg håper jeg en dag kan dra tilbake sammen med mine to barn. I 2014 var jeg sammen med dem på Madagasker hvor vi hadde noen meget interessante og fantastiske uker. Barn forstår så mye, ja ofte mer enn vi voksne og de ser kanskje helt andre ting enn det vi gjør.

Torild ønsker, som mange andre, også å feriere i Norge i 2015
– I år vil jeg oppleve mer av eget land! Så der er jeg kanskje ganske lik de fleste andre: Påvirket av fint vær i Norge i fjor og dårlig kronekurs, legger vi sommerferien til Norge denne gangen. Men så skal det jo sies at jeg reiser mer enn nok utenlands med jobben, sier hun før hun igjen tar imot og slår av en prat med interesserte besøkende.

Leave a Reply

Your email address will not be published.