Nord i Etiopia, in den ugjestmilde Danakil Desert, er folkene kjent for å file tennene sine helt ned til det de selv mener er attraktivt. Mursi, en stamme i sør, utvider sine lepper og øreflipper og fyller dem med leire eller treplater. Hamer folket, ogsaa i soer, som pisker sine unge menn til blods i et rituale hvor de skal bli skikkelig menn.

mursi

Med mer enn 70 ulike etniske stammer og over 80 ulike språk er det ikke overraskende at de har lite til felles, stammene i Etiopia. Men en ting ser ut som om alle etiopiere kan enes om; en sterk, søt drikk som setter seg i nervene: kaffe.

Kaffeboenner ble foerst oppdaget i Kaffa regionen i Etiopia, en gang mellom 3dje og 10de aarsskifte. En legende forteller at en mann med navn Kaldi oppdaget boennene da geitene hans, etter aa ha spist spiste de groenne fruktene og bladene paa busken, ble hyperaktive. Kaldi proevde noen selv og var opproemt over virkningen. Han tok med seg boennene til naermeste kloster for aa vise dem til munkene. Men istedet for aa glede seg over den nye drikken karakteriserte de Kaldi for den som brakte djevle stimuli inn i kloster. Munkene kastet boennene paa baalet og etter som duften spredde seg bestemte de seg for aa tilgi Kaldi og aa gi kaffeboennene en ny sjangse.

boenner                                         kanne                  seremon

I alle landets regioner og på enhver krok på byens restauranter, er det reservert et sted hvor kaffe rituale som risting, brenning og brygging av den sorte drikken foregår. Dette rituale blir kalt kaffeseremoni.

kaffe1

Det var da jeg første gang ble invitert til en slik seremoni at jeg oppdaget etiopisk gjestfrihet. Rituale er sagt å være et tegn på vennskap og respekt. Det bærer med seg godt liv og stor gjestfrihet. På gulvet ligger nyklippet gress, en symbolsk handling for å bringe friskhet og deler av naturen i rommet. Kvinnen som rister kaffen sitter på en lav stol og legger røkelse inn i en liten leirovn hvor kull gir varmen som rister de grønne bønnene sakte brune. Du kan aldri ha dårlig tid når du blir invitert på kaffeseremoni.

Sakte blir rommet fylt med lukten av ristede bønner og røkelse. Kvinnen bærer den lille pannen med de ristede bønnene rundt i rommet. Å inhalere røyken er en repektert handling. Deretter blir bønnene knust i en morter og puttet inn i en tradisjonell etiopisk leirkjele. Når kaffen er klar serveres den i små kopper.

Til kaffen får jeg servert popcorn, ikke kake som hjemme i Norge.

Jeg som har en tendens til koffeinsjokk går sånn nesten i sjokk etter andre kopp. Jeg vet allerede at jeg ikke kommer til å sove denne natten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.