Det meldes og twitres og ropes; Etiopias statsminister Meles Zenawi  er død. Noen påstår han har vært død i en uke, mens andre sier han døde etter langvarig sykdom og noen at han bukket under etter en akutt betennelse. Hvem vi skal tro på må gudene vite. Jeg tenker at dette er litt “etiopisk” – jeg får aldri helt tak i HELE sannheten uansett hva jeg søker.

Etiopia var det første landet jeg kom til i Øst Afrika og jeg kommer alltid tilbake. Jeg har reist Etiopia på kryss og tvers og simpelthen så liker jeg landet bortsett fra alt styret med lisenser, papirer du må vise hele tiden (du får nesten ikke gjort jobben din), minibanker som aldri har penger, all ransakingen hvorhen du går og all ineffektiviteten sånn ellers. Uansett hva som sies om den avdøde statsministeren (alt fra diktator til frelser) så skiller landet seg ut fra de andre landene, både med hensyn til folk, historie, topografi og kultur. Etiopia grenser til Sudan, Eritrea, Djiboti, Somalia og Kenya. Landet var under italiensk okkupasjon fra 1936 til 1941. Dette er synlig i store deler av landet.

I hovedstaden Addis Abeba er det mange italiensinspirerte restauranter og kaffebarer og i den historiske byen Gonder finner du art deco arkitektur enda bevart. I 1974 ble keiseren Haille Selassie styrtet i et kupp av en militær junta, støttet av Sovjetunionen og Cuba, som erklærte Etiopia som en sosialistisk republikk. Du kan derfor også merke den kommunistiske tilstedeværelsen i landet den dag i dag.

Etiopia er et fattig jordbruksland med høye fjellplatåer og dype daler. Det har vært stor vulkanaktivitet i området, og fremdeles er noen av vulkanene aktive. Høylandet, som dominerer landskapet, er hovedsakelig bygget opp av lavamasse fra tidligere vulkanutbrudd. I fjellene er det kjølige temperaturer, men ellers er det varmt i Etiopia, og klimaet er subtropisk. I sør kan du oppleve opp mot 40 graders varme, mens det i nord kan det være minusgrader.

Til tross for at Etiopia både er et av de største og mest ressursrike landene i Afrika, er det et av verdens minst utviklede land. Nesten halvparten av Etiopias BNP er inntekter fra jordbruket, der kaffe er den desidert viktigste eksportartikkelen. I tillegg produserer og eksporterer landet bomull, sukkerrør og den mildt narkotiske planten khat  (egen artikkel om khat kommer).

Vår alles stammor Lucie ble funnet i Etiopia i 1974 i det nordlige Etiopia. Fossilet er et nesten fullstendig skjelett av en voksen kvinne og det ble døpt Lucie etter Beatles-sangen ”Lucie in the sky with diamonds”. Lucie viste seg å være 3,2 millioner år, og hun ble den gang utropt til å være det manglende mellomleddet mellom apene og menneskene – vår stammor.

Etiopia har aldri vært kolonisert og skiller seg ut fra resten av landene i Øst Afrika. Det bor 80 millioner mennesker i landet som igjen er inndelt i mange ulike stammer. Det er en overvekt av kristne, men en stor del av befolkningen er muslimer. I sør finnes stammer som Hamer stammen og Mursi stammen kjent for sine store plater i leppene.

Den historiske ruten går fra Addis Abeba og opp nord til Aksum som ligger på grensen til Eritrea.

Menneskene i Etiopia er helt spesielle. De er som oss nordmenn; sky og litt reserverte. De er ærlige og vennlige og svært imøtekommende når du først har innledet kontakt. Jeg opplever det som svært trygt å reise rundt i landet, men som journalist må en alltid være litt på vakt. Som oftest unngår jeg å fortelle at jeg er journalist for ikke å “skremme” folk. Jeg skal fortelle deg mer om mine opplevelser og mine reiser rundt i Etiopia, så følg med.

 

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.